İnsanların güzel görünmek için yaptırdıkları estetik ameliyatlar, hukuki sorunları da beraberinde getiriyor.
Estetik cerrahların sorumluluğu, diğer hekimlerin sorumluluğu gibi kanunlarda düzenlenmediği için, bu konudaki boşluk, genel nitelikteki Borçlar
Kanunu hükümleriyle doldurulmaya çalışılmıştır.
Yargısal sürecin çok uzun sürmesi ve ispatlamadaki zorluklar nedeniyle, diğer tıbbi müdahalelere nazaran estetik ameliyatlardan kaynaklanan zararlar için hukuki yollara şimdilik çok az başvurulmakta.
Eskiden estetik ameliyat denilince film yıldızları, şarkıcılar ya da zenginler akla gelirken, estetik cerrah sayısının artması ve teknikteki gelişmelere bağlı olarak ameliyatların çok daha ucuza yapılabilmesi sonucu, artık herkes estetik ameliyat olabilmektedir.
Estetik amaçlı cerrahi müdahaleler; yayvan burun kanatlarını yukarı doğru çektirme, kırışan yüze doku transferi, kalçalardan vakumla yağ aldırma, dize estetik yaptırma, burun düzelttirme, gıdı aldırma, tombul yanakları incelttirme, silikonlu protez taktırarak dudak veya meme büyültme, küçültme veya dikleştirme, kulak küçültme veya kepçe kulak durumunu düzeltme, estetik karın germe, estetik yağ alınması, yağ injeksiyonu, yüz germe, kaş kaldırma, göz kapağı estetiği, çene estetikleri, botoks gibi estetik müdahalelerin bazılarında tedavi amacı, bazılarında ise güzelleştirme amacı güdülmekte; bazılarında ise, her iki amacı da birlikte gerçekleştirme hedeflenmektedir.
Estetik cerrah ile hasta arasında yapılan sözleşme eser sözleşmesi niteliği taşıdığından, sorumluluk konusunda ortaya çıkan uyuşmazlıklar bu sözleşmeye ilişkin hükümlere göre çözümlenecektir. Bu noktada özellikle, estetik cerrahın hastanın istediği şekilde bir sonuç yaratamadığı, yanlış tanı koyup buna bağlı olarak yanlış bir tedavi şekli uyguladığı, hastayı aydınlatma yükümlülüğünü gereği gibi veya hiç yerine getirmediği, sadakat ve özen gösterme borçlarına aykırı davrandığı, sır saklama borcuna uymadığı iddiaları önem taşımaktadır.
Estetik cerrahın, sözleşmeye aykırılık yanında, haksız fiil veya vekaletsiz iş görme hükümlerine göre de sorumlu tutulabilmesi mümkündür.