İnsanların baş kısmında bulunan kıl kümesine saç denir.
Baş kısmında bulunan saç kılları vücuttaki diğer kıllara göre daha hızlı uzamaktadır. Saçların aylık uzama boyutu ortalama 1 cm civarındadır. Her saç teli uzarken birbirlerinden bağımsızdır bazı teller uzarken bazıları dökülebilir.
Doğduğunda kel olan bebekler büyüdüğünde saç dökülmesiyle karşılaşırken doğduğunda saçı olan bebeklerde ilerleyen yaşlarda saç dökülmesi olmuyor. Yeni doğan bebeklerde tüm saçlar eşit olduğu için iki yada üç haftalık dönemlerinden sonra birden saçları dökülerek sonrasında 6 ila 8 ay içinde yetişkinlerdeki gibi bağımsız bir saç düzenine dönüşür.
Saç şekil ve rengi ırklara göre cinsiyete göre yaş ve hormon durumuna göre değişkendir. Afrikalıların saçları yaklaşık 3 kat dokudan oluştuğu için kıvrılma eğilimi gösterirken, Asyalı bir insanda 10 kata kadar çıkarak düz olma eğilimi göstermekte.
Saç dökülmesi erkeklerde sıklıkla görülürken hem erkekler hem de kadınlarda görülmekte.
Erkek tipi saç dökülmesinde alın iki yanında itibaren saçlar geriye doğru çekilir. İlerleyen dönemlerde kafanın üst-ön tarafında küçük bir kısımda saç kümesi kalır ve son olarak bu saçlar da dökülerek kafanın üst bölümü tamamen kel kalır.
Kadınlar da saç dökülmesi olduğunda saçlar seyrekleşir ancak saçın ön dibi erkeklerdeki gibi geriye doğru çekilmez.
Saç dökülmesi tedavisine başlanmadan önce saç dökülme nedenlerinin belirlenmesi gerekir.
Çok fazla nedenden ötürü saç dökülmesi gerçekleşir bunlar; stres, hormonal bozukluk, yetersiz beslenme ve kimyasal gibi dış etkenlerdir. Kimyasal içeren kozmetik ürünler saç dökülmesini tetikler. Ayrıca saçları sık ve sıcak suyla yıkama, saçların yıpranıp dökülmesine sebep olur. Saçları iki günde bir kez yıkamak yeterlidir.
Saçlarınızı aşırı kimyasal içeren ürünler yerine katkısız doğal bitkisel ürünlerle yıkayın.