Değersiz görülen ya da bozulan tamir edilemeyen atıl durumda olan elektronik cihazlara elektronik atık (e-atık) denilmekte.
Dünyada en çok elektronik atık Amerika ve Çin’de ortaya çıkıyor. Türkiye’de yıllık elektronik atık yaklaşık 503 bin ton civarında ve ülkeler arasında 17. sırada.
Amerika’da 2012 yılında yaklaşık 1 milyon ton elektronik atıktan geri dönüşüm sağlanırken, Çin’de 2013 yılında yaklaşık 1 milyon 300 bin ton geri dönüşüm sağladı.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre 2014 yılında çöpe atılan e-atık miktarı, dünya genelinde yaklaşık 41 milyon 800 bin ton olurken bu atıkların sadece 6 milyon 500 bin tonu geri dönüşüm işlemine alındı.
Elektronik atıklarda altın, gümüş, demir ve bakır gibi değerli maddeler bulunurken bunları sıfırdan üretmek çok daha maliyetli. Örneğin, 1 kilo demir için 200 kilo madenin işlenmesi gerekiyor fakat aynı 1 kiloluk demiri sadece 2 kiloluk elektronik atık işleyerek üretilmesi sağlanabiliyor. Böylece ekonomiye 52 milyar dolarlık bir kaynak oluşturulabiliyor.
Elektronik atıklara örnek verilebilecek cihazlar; bulaşık, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, tost makinesi, bilgisayar, telefon, video kamera, müzik enstrümanı, matkap, elektrikli testere, video oyun konsolu, jetonlu makine, tıbbi cihaz, termostat, ısı ayarlayıcısı, içecek, para otomatı vb.
Türkiye’de bazı belediyeler bu konuya hassasiyet göstererek bu atıkların toplanmasına önem vererek ekonomiye katkı sağlıyor.