Elektrik ve Yakıt Üretimi İçin Biyokütle Kullanılacak

Elektrik ve Yakıt Üretimi İçin Biyokütle Kullanılacak

Biyokütle, hayvansal ve bitkisel ürünleri ifade eder. Biyokütleler, bir yakıt olarak yakılabilen organik atıkları da içerir.

Biyokütle üretmek için, şeker kamışı veya pancarı, mısır, dallı darı, arpa, keten tohumu, ayçiçeği, kolza, soya fasulyesi gibi çok sayıda bitki yetiştirilebilir.

Petrol bağımlılığını azaltma ve küresel ısınma ile mücadelede yenilenebilir yakıtların artan önemi nedeniyle biyokütle üretimi büyüyen bir endüstri haline gelmiştir.

Biyokütleler de, petrol ve kömür gibi, güneş enerjisinin depolanmış halidirler. Bitkiler güneş enerjisini fotosentez aracılığıyla tutarlar.

Isıtmada kullanılan biyokütle, yeni teknolojiler sayesinde elektrik ve sıvı yakıt üretiminde de kullanılmaya başlanıyor. Biyokütleden üretilen enerji 2012’den 2013 yılına kadar yüzde 49 oranında büyüme gerçekleştirdi.

Dünyada 2012 yılında 77 Gigawatt’ın (GW) üzerinde biyokütleye dayalı elektrik enerjisi üretimi kurulu kapasitesi bulunuyor. 2017 yılında bu gücün 119 GW’a ulaşması öngörülüyor.

Biyokütle santrallerinin teknolojisine göre atıklarının da tarım, endüstri gibi farklı kullanım alanları bulunurken, ticari değeride yüksek. Biyokütle işiyle uğraşanlar kül gibi yan ürünler, karbon sertifikaları olmak üzere elektrik satış gelirine ek gelirler temin edebiliyor.

Türkiye’de önemli bir biyokütle potansiyeli bulunuyor. 2012 yılında yüzde 17’lik bir biyokütle potansiyeli tespit edildi. Türkiye’yi petrol ve doğalgaz gibi dışa bağımlı kaynaklardan kurtarabilecek bir seçenek.

Türkiye’de 2020 yılına kadar 1 milyon hektar orman bozunumu alanına enerji ürünleri yetiştirilirse hektar başına 5 tonluk verim alacağı öngörülüyor.

Bu sayede tarımsal kaynaklara ek olarak 2 bin ton eş değer petrollük enerji kaynağına denk geliyor.

Her türlü organik, bitkisel yağ, tarımsal hasat atıkları ile tarım ve orman ürünlerinin işlenmesi sonrasında ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen biyokütle enerjisi, ülkemizde hızla gelişmeye devam ediyor.

Türkiye’de sadece elektrik üretiminde biyokütle kaynaklarına dayalı kurulu gücün 2002 ila 2013 yılları arasında yüzde 22 büyüyerek 237 Megawatt’a ulaştığı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir