Elektrik Tasarruf Cihazları ile Tüketiciler Aldatılıyormuş

Elektrik Tasarruf Cihazları ile Tüketiciler Aldatılıyormuş

Elektrik Tasarruf Cihazları ile Tüketiciler Aldatılıyormuş

Yüksek elektrik faturaları nedeniyle vatandaşlar bu faturaları azaltmak için farklı yöntemler arıyor. En sık başvurulan yöntem ise elektrik tasarruf cihazı adıyla satılan cihazlardan satın almak. Uzmanlara göre bu cihazlar tüketicileri aldatıyor ve yapılan ölçümlerde kesinlikle hiçbir tasarruf sağlamıyor.

Elektrik Mühendisleri Odası tarafından laboratuvar ortamında yaptırılan incelemelerde faturaları azalttığını iddia eden, elektrik tasarruf cihazı adıyla satılan cihazların tamamen bir aldatmaca olduğunu ortaya çıkardı.

Elektrik Mühendisleri Odasına göre tüketicileri ikna etmek için cihazların pazarlanmasında lambalar kullanılarak lamba açıldığında, devresindeki akım, pens ampermetre ile ölçülerek gösteriliyor; ardından sözde tasarruf cihazı fişe takılarak aynı noktadaki akım yine ölçülüyor. Cihaz devrede iken bir miktar azalan akım değeri üzerinden insanların aldatılması desteklenmekte. Azalan akım, fişe takılan noktadaki reaktif enerjinin cihazdan lambaya verilmesi ile oluşmaktadır.

Bu azalan değeri elektrik sayaçları zaten kaydetmiyor, bu cihazların aktif enerjiden tasarruf sağlaması söz konusu değildir. Bu cihazlarla düşürülen değerin elektrik faturasına hiçbir yansıması yoktur.

Bu duruma rağmen bu cihazlar elektrik tüketiminde yüzde 30’lara varan tasarruf sağlayacağı iddiasıyla görsel ve yazılı medyada reklamlar yoluyla yer almakta; marketlerde, elektronik ortamda satılmaktadır.

Elektrik Mühendisleri Odası; bilime, mühendisliğe ve tekniğe aykırı iddialarda bulunan şirketlerle ilgili işlem yapılması için Reklam Kurulu ile ilgili bakanlığa başvuruda bulunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir