Daha önce çok kolay bir şekilde hiç bir bilgiye sahip olmadan kurslara katılmadan ehliyet alındığından çok yüksek oranda başarı ortalaması az oranda trafik kuralları bilgisine sahip kişiler sürücü belgesi alıyordu. Yapılan düzenlemelerle bunların önüne geçilirken ehliyetlerin ömürboyu geçerli olması kaldırılarak sürücü sınıfları artırıldı.
2013 yılında uygulanmaya başlanan ve ehliyet sınavlarını zorlaştıran yönetmelik ve yönergeler başarı sağladı.
Sürücü kurslarına yönelik denetimlerin artırılmasıyla Türkiye genelinde direksiyon sınavlarındaki başarı ortalaması yüzde 57’ye inerek, yüzde 58 olan AB ortalamasına uyumlu hale geldi.
Son 2 yılda sürücü ve trafik eğitimiyle ilgili birçok düzenleme hayata geçirildi. Ehliyet kurslarındaki denetimler artırıldı. Teorik olarak ve direksiyon sınavları sonrası ehliyet verme oranı yüksek şehirler incelendi.
Denetimlerle 2014’te direksiyon uygulama sınavı iyi yapamayan illerin başında yer alan Şırnak’ta ehliyet alma oranları düştü. Şırnak’ta, 2014’te sınava girenlerin yüzde 90,3’ü ehliyet aldı, bu yıl oran yüzde 79,8’e düştü.
Ehliyet sınavlarında başkasının yerine sınava giren Joker adayların tespiti için de çalışma yapıldı. Çalışmalarla, bu adayların sınava girişi önlendi.
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Faruk Yelkenci, “Yapılan düzenlemelerle sürücü eğitimlerine ilişkin hedeflerin tutturulmasını sağladık. AB ülkelerinde, ehliyet sınavlarında başarı oranları yüzde 58 civarında. Türkiye’de bu oran bazı illerde yüzde 90’ları aşarak sınava giren 100 kişiden 90’ı ehliyet alıyordu. Türkiye genelinde başarı oranları 2013’te yüzde 72, 2014’te yüzde 63’e indi. Bu aslında sınavların tam da gerektiği gibi yapılmadığı anlamına geliyor. Biz, mevzuat düzenlemeleri ve denetimlerle, süreci doğru işleterek Türkiye’de de sınav başarı oranlarını yüzde 58’e yaklaştırdık. Son tespitlerimize göre, B sınıfı ehliyet sınavlarında başarı yaklaşık yüzde 57 oranında. Bu hak edenin ehliyet aldığı anlamı taşıyor” dedi.