Ege Mutfağı Obeziteyi Önlüyor

Ege Mutfağı Obeziteyi Önlüyor

Ege mutfağı, salata, bitkiler ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu bir mutfak olmakla birlikte Türkiye’de obeziteyle mücadelesinde sebze ağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağı ile beslenme örnek alınabilir.

Fast food’a karşı slow food benimsenmeli. Slow Food 1986’da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi’nin bir parçasıdır.

Yavaş Yemek hareketinin misyonuna yönelik bazı amaçları:
Yerel biyoçeşitliliği korumak amacıyla tohum bankası oluşturmak ve sürdürmek.
Yerel ve geleneksel besin maddelerini korumak ve teşvik etmek
Tat eğitimini teşvik etmek
Tüketicileri fast food ürünlerinin riskine karşı eğitmek
Organik çiftçiliği teşvik edici kamuoyu oluşturmak
Ürünlere yönelik genetik mühendisliknin müdahalelerine karşı çıkmak
Ürünlerde böcek kimyasallarının kullanımına karşı kamuoyu oluşturmak
Öğrenciler ve mahkûmlara bahçıvanlık becerisini kazandırmak

Topluma sağlıksız besinlerin zararları anlatılıp, slow food dediğimiz temiz, uygun, sağlıklı gıdalara yöneltilmeleri sağlanmalıdır.

Obezitenin zararlı etkilerinden korunmak için zihin ve beden gelişiminin şekillendiği çocukluk yıllarından itibaren düzenli ve sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilme çalışmaları yapılması gerekir.

Dünya örnekleri gibi sağlıklı yiyeceklerin vergileri düşürülmeli ve zararlı yiyecekler ve içeceklere obezite vergisi getirilmeli.

Dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda toplumu bilinçlendirme çabalarının, eğitimlerin ve reklamların yapılması yoluna gidilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir