E-Posta Yoluyla Gönderilen İletilerin Yüzde 70’i Reklam İzleyicisi İçeriyor
Amerikan Princeton Üniversitesinden araştırmacılar yaklaşık bin reklam postasını analiz etti. Bunun sonucunda iletilerin yüzde 70’inin reklam izleyicisi içerdiğini tespit etti. Üstelik bu reklam izleyicileri sadece iletiyi ne zaman ve kaç kez açıldığını gönderene iletmekle kalmayıp sorgu dizesinde kişisel verileri (örneğin e-posta adresi) de aktaran gizli resimleri otomatik olarak indiriyor. Dahası, takip eden alan sorgusu, IP adresini açığa çıkarıyor, buradan da yaklaşık konum belirlenebiliyor.
Benzer teknolojiler reklam postası oluşturucularının iletilerini daha etkin bir şekilde hedeflendirmesine izin veriyor. Örneğin izleme, A/B testi için son derece kullanışlıdır. Bu test, hangi ileti konusunun ve ileti türünün (mesela gülen suratlı veya değil) insanların daha fazla tıklama olasılığına sahip olduğunun belirlenmesine yardımcı olur. Reklam izleyicileri, posta konusuyla alakası bile olmayan diğer sitelerde sizi tanıyabilmek için tarayıcı çerezleri saklayabilir.
Bu şekilde reklamcılık ağı ilgi alanlarınız hakkında daha çok bilgi alarak bu bilgiyi reklamcılara satabilir. Örneğin, spor ayakkabılarda indirimle alakalı bir e-postayı açtıysanız spor ayakkabısı reklamları internette peşinizi bırakmayacaktır.
Amerikan merkezli Gmail web posta istemcisini kullanıyorsanız şansınız oldukça düşük. Bu sağlayıcı iletideki tüm resimleri size aktarmadan önce kendi sunucularına indiriyor. Bu; reklam ağlarının, Google’a bu bilgi için ödeme yapmadıkları sürece, tarayıcınızda çerez saklayamayacağı veya iletiyi okuyup okumadığınızı bilemeyeceği anlamına gelir.
Diğer e-posta sağlayıcılarında Web izleyicilerini engelleme araçları, e-posta izleyicileri içinde gayet iyi çalışıyor ve VPN kullanarak da gerçek IP adresinizi saklayabilirsiniz.