Duygusal İnsanlar Sıkıntıdan Çok Yemek Yer ve Obez Olur

Duygusal İnsanlar Sıkıntıdan Çok Yemek Yer ve Obez Olur

Duygusal açlığı yüksek olan kişiler kızgın, yalnız, üzüntülü, yorgun, korku dolu ve stresli durumlarda yemek düşkünü olur. Bu açlığı kapatmak için özellikle hazır gıdalar tüketilir. Obezite vb. kilo ile alakalı hastalıklar dışında çok sayıda zararlı ve genetiği değiştirilmiş soya katkı maddeleri içeren ürünleri tüketenler erken yaşta hayata gözlerini yumuyor.

Normalde acıkmadığı halde sıkıntı, stres, anksiyete, gerginlik durumunda, bir güçlükle karşılaşınca ya da mutlu, sakin ve huzurlu olduklarında da yemek yeme durumu duygusal (psikolojik) yemedir. İşsizlik, havanın kötü olması, işin yoğun olması, uzun çalışma saatleri, yüksek beklentiler, gerçekleşemeyen hayaller, yaşanan hayal kırıklıkları, ilişkilerde yaşanan kopukluklar, iletişim problemleri, yorgunluk gibi sorunlar, sizi yemeye yönlendiriyorsa bu psikolojik kökenlidir. Duyguların yemek yeme alışkanlıklarına etkisi duygusal beslenme olarak adlandırılıyor.

Duygusal nedenlerden ötürü oluşan açlık krizini durdurmak için yapılabilecek en önemli şey, buna neden olan duyguyu bulmak ve o duygunun üstüne gitmektir.

Gelişmekte olan ülkelerdeki, mutsuzluğun en önemli nedenlerinden biri, yeme ve kilo problemleridir.

Duygusal nedenlerden ötürü yemek yiyor, abur cuburla mutlu olunuyorsa yediklerinizi değiştirerek sağlıklı beslenebilirsiniz:

Çikolata: Yalnız ve terk edilmişlik hissedildiğinde akla hemen çikolata gelir. Çünkü çikolatanın artırdığı mutluluk hormonu salgısı herkese iyi gelir. Alüminyum ambalajlarından genetiği değiştirilmiş soya katkı maddelerine kadar çok sayıda zararlı maddeler içeren çikolata yerine organik muz yemeyi deneyebilirsiniz. Çünkü muz en çok mutluluk hormonu salgılatan meyvedir. Aynı zamanda da magnezyum ve kalsiyum içerir.

Tuzlu gıdalar: Stresliyken tuzlu şeyler istenir. Baskı altında olduğunuzun bir işareti de canınızın tuzlu besin istemesidir. Sakinleşmek ve tuz ihtiyacınızı karşılamak için fıstık atıştırabilirsiniz. Fıstık yiyerek ihtiyacınız olan omega yağlarından da almış olursunuz.

Patates Cipsi: Sert, gevrek ve ısırdığımızda gürültü çıkaran her türlü yiyecek öfkenin üstesinden gelmenizi sağlıyormuş! Çok sayıda zararlı içerik barındıran ve sağlığa zararlı olan cips yerine salatalık, kereviz, havuç yemek hem sağlıklı beslenmenizi sağlar hem de öfkenizi yatıştırır.

Stres kanda kortizol hormonunu artırır. Artan kortizol hormonu metabolizmayı yavaşlattığı için tatlı ve tuzlu gıdalar yemeye neden olur ve açlık atakları yapar. Özellikle çikolata ve şeker yemeye yönelme bu durumda artar. Bu gıdalar, mutluluk hormonu olan serotonini artırarak rahatlatır ancak bu atıştırmalar kiloyu artırmaya başlar.

Kadınlar sevdiği erkeklere yemekler yapar. Çocuklarına olan sevgilerini en sevdikleri yemeği yaparak gösterirler. Tatlı yemek tatlı konuşmakla özdeşleştirilir. Romantik akşam yemekleri, yatağa getirilen kahvaltılar sevgi göstergesi olarak kabul edilir. Birlikte yemek yemek, yemek yerken sohbet etmek de yemeği sevgiyle bağdaştıran örneklerdir.

Kilo almanın başlıca nedenleri; duygusal nedenlere bağlı yemek yemek, yetersiz fiziksel egzersiz ve Fast food veya yüksek karbonhidrat içeren, katkı maddeli kimyasallar içeren sağlıksız yiyecek ve içecekler tüketmektir.

Yeme bozukluğu olan kişinin bedeni, duygusal ve sosyal hayatı yeme davranışındaki anormallikler tarafından zarar görür. Yeme bozukluğu olan kişilerin, çoğunlukla, kendi bedenlerini algılamalarında yanılsamalar vardır. Şişmanım, başarısızım, kendimden nefret ediyorum, vücudum iğrenç, her tarafımdan yağ fışkırıyor, bu benim suçum, kontrolsüzüm, yeme bozukluğunu hak ediyorum gibi.

Kötü hissettiğiniz zamanlarda, keyif veren yiyecekler tüketerek, negatif duygularınızı bir süreliğine kafanızdan uzaklaştırabiliyorsunuz. Yiyeceklerle gelen rahatlama hissi; bir süre sonra, negatif duyguları, yemek yemeyi tetikleyen bir hale dönüştürüyor.

Bir şeyleri kutlamak ya da kendinizi ödüllendirmek için yediğinizde, yedikten sonra sahip olduğunuz pozitif duygular; bir süre sonra sizi, benzer duyguları hissedebilmek için yemeniz gerektiği konusunda şartlandırıyor.

Duygusal insanlar bilinçli olarak yerse, kilo verebilir. Bilinçsiz bir şekilde diyetisyene başvurmadan tv veya internette bulunan diyet listeleri zayıflatsa bile sonra tekrar kilo aldırır. Başarılı olan zayıflatıcı diyetler kişiye özeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir