Duvardaki Küf Lekesi Nasıl Çıkarılır Temizlenir Rutubet Nasıl Çıkar

Duvardaki Küf Lekesi Nasıl Çıkarılır Temizlenir Rutubet Nasıl Çıkar

Duvar veya tavanda oluşan küfü temizlemek için kesinlikle çamaşır suyu, sirke, temizlik malzemeleri, deterjan ve küf gidericileri gibi kimyasal malzemeler kullanmayın.

Duvar veya tavanda oluşan küfleri temizlemek için öncelikle bir rahatsızlığınız ve alerjik hastalıklarınızın olmaması gerekiyor. Koruyucu giysiler giyin (koruyucu gözlük, ağız maskesi, eldiven) ve sonra duş alıp giysilerinizi hemen yıkayın.

Küf mantarını toz oluşmayacak şekilde önce temizleyin. Küf oluşmuş düz yüzeyleri nemli bezle silin (Bezi çöple birlikte evden çıkarın). Yüzeyin üstünü özel Hepa fltreli süpürgeyle süpürün.

Sonra dikkatli bir şekilde yüzde 70 – 80 etil alkol (derecesi yüksek kolonyada olabilir) ya da ispirto ile yüzeyi silin. Alkol kolay yanıcı bir maddedir. Bu nedenle cam açıkken çalışın ve kıvılcım ve açık ateşten uzak durun.

Yüzeydeki aşırı küflü duvar kağıdını, döşek, halı ve ahşapları atın. Bunlara küf geçtiyse kurtarılamaz bu nedenle evden dışarı atılmalı. Küflenme azsa kıyafet ve döşeme mobilyaların temizlenmesi mümkündür.

Küflü alana yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra üzerine Derz dolgu malzemesiyle sıva yapılır.

Doğal taş tozuyla duvar sıvanırsa küf tamamen ortadan kalkar. Doğal taş tozu su itici özelliğe sahiptir bu nedenle küf oluşumunu engeller.

Yarım metrekareden büyük alanlarda oluşan küf için temizliği uzman frmalara yaptırın.

Küfün oluşumu önlenmezse belli bir süre sonra yeniden ortaya çıkar. Genellikle duvarın soğuk olması nemli olması gibi nedenlerden oluşur. Duvara ısı yalıtımı yapıldığında ya da su tesisatında bir çatlak olmadığında sorun ortadan kalkar.

Odadaki nem oranı yaz aylarında yüzde 65, kış aylarında da yüzde 55’den fazla olmamalı (nem ölçerle bu öğrenilebilir).

Pencere hiçbir şekilde üstten açık olmamalı ya da odalar uzun süre havalandırılmamalı (yoksa duvarlar soğur).

Günde 2 veya 3 kere, 5 veya 10 dakika kadar sonuna kadar açılmış pencereyle ya da karşılıklı pencereler açılarak havalandırmalı; mümkünse kapı açılarak da havalandırılabilir.

Banyo ve duş yaparken, çamaşırları kuruturken ve yemek pişirirken kapı kapalı tutulup, oda iş bittikten sonra hemen havalandırılmalı.

Sabah uyandıktan sonra bütün ev havalandırılmalı.

Sıcaklığı az olan odaların kapıları kapalı tutulmalı.

Odaların tam soğuması engellenmeli, özellikle dışa bakan duvarlar varsa.

Kalorifer önleri mobilya, perde ve benzeri şeylerle kapatılmamalı.

Uzun süreli ev dışında olunduğunda evin içindeki kapılar açık bırakılmalı.

Soğuk dış duvarlarda mobilyalar, duvara 10 cm. aralıkla durmalı.

Çöp günlük olarak boşaltılmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir