Düşük D Vitamini Hipertansiyon Riskini Artırıyor

Düşük D Vitamini Hipertansiyon Riskini Artırıyor

Düşük D Vitamini Hipertansiyon Riskini Artırıyor

Hipertansiyon ile D vitamini arasındaki ilişkiyi ele alan çalışmalar incelendiğinde düşük vitamin D seviyesinin, kan basıncını olumsuz yönde etkilediği ve hipertansiyon riskini artırdığı gözlenmekte.

Ancak, tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi birçok risk faktörüyle ilişkili olarak görülme riski artan hipertansiyonun gelişimde vitamin D ilişkisini net olarak ortaya koyabilmek için oldukça hassas planlanmış, büyük grup ve uzun izlem süreli çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.

Yine de, hipertansiyonun önlenmesi ve hipertansiyon gelişen bireylerde hastalığın kontrol altına alınması süreçlerinde; takip edilen diğer parametrelere ek olarak, vitamin D değerinin de önemli olduğunu düşünülmekte.

Bu bağlamda, kronik hastalıkların yönetiminde eğitim ve danışmanlık rolü ile aktif rolü olan hemşirelerin, hipertansiyon tanısı alan ya da risk altındaki bireylere yönelik veri toplama aşamasında vitamin D eksikliği ya da yetersizliği durumunu da sorgulaması ve bu konuda sağlık eğitimi ve danışmanlık yapması büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca hemşirelerin diğer sağlık profesyonelleri ile birlikte hipertansiyon gelişiminde vitamin D eksikliğinin risk faktörü olup olmadığını belirlemeye yönelik klinik çalışmalar yapması, konu ile ilgili farkındalığın artırılmasına katkı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir