Dünyanın En Eski Ä°kinci Bayramı MoÄŸolistan’da Kutlanıyor

Dünyanın En Eski İkinci Bayramı Moğolistan'da Kutlanıyor

MoÄŸolistan’da dünyanın en eski bayramlarından biri olan Naadam(üç erkek oyunu) milli bayramı ülke genelinde 11-13 Temmuz 2016 tarihlerinde 3 gün kutlanacak. Dünyanın ikinci en eski bayramı olarak biliniyor ve bu bayram Cengiz Han döneminden beri kutlanıyor.

Her yıl ülke çapında düzenlenen ÅŸenliklerde güreÅŸ, okçuluk ve binicilik yapılıyor. Kutlamaları izlemek için MoÄŸolistan’ın baÅŸkenti Ulanbator’a çok sayıda yabancı gazeteci gidiyor.

MoÄŸolistan’da sınai üretimde en büyük pay madenciliÄŸe aittir. Madencilikten sonra imalat sanayi gelmektedir; konfeksiyon, özellikle kaÅŸmir ve gıda üretimi de imalat sanayi içinde önemlidir. Bakır, altın ve kaÅŸmir ihracatın dörtte üçünü oluÅŸturmaktadır.

En önemli ihracat kalemi olan bakırın tamamı Çin’e satılmaktadır.

Ham kaÅŸmir baÅŸta olmak üzere bazı ürünler için ihracat vergisi uygulaması vardır. Ä°hracata yönelik üretim yapan öncelikli sektörler ithalatta gümrük vergisinden, özel vergilerden ve üç yıl boyunca KDV’den muaf tutulmaktadır.

MoÄŸolistan’da yabancı yatırım yasası yüzde 100 yabancı mülkiyetine izin vermektedir, tüm yatırımlar yüzde 100 yabancı yatırım ÅŸeklinde kurulabilir. Bunun istisnası toprak mülkiyetidir. Yabancıların mülk edinmesi serbesttir ancak, toprak mülkiyeti sadece MoÄŸolistan vatandaÅŸları için mümkündür. Yabancılar toprağın 60 yıl kullanma hakkını alabiliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir