Dünyada çay üretimi sürekli arttı ve son yıllarda 4 milyon 800 bin tona ulaştı. Çin, dünya çay üretiminin yüzde 35’ini Hindistan yüzde 21, Kenya yüzde 8 ve Sri Lanka yüzde 7’sini karşılarken Türkiye yüzde 5, yani yaklaşık 225 bin ton yıllık siyah çay üretimiyle dünyanın en büyük beşinci çay üreticisi ülkesidir.
Küresel çay üretiminin ve tüketiminin, Çin ve Hindistan başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki güçlü talebin etkisiyle önümüzdeki on yıl içinde artmaya devam etmesi beklenmektedir. Bu durumun, çay üreten ülkelerde yeni kırsal gelir fırsatları sağlayacağı ve gıda güvenliğini artıracağı öngörülmektedir.
Türkiye’de çay pazarlanmasında birincil hedef sadece iç talebi karşılamak. Türkiye dünyanın en büyük çay üreticileri arasında önemli bir yer tutmasına rağmen halen dış pazarlara yeterince açılamamış ve ürünlerinin büyük yüzdesi iç pazarda satılmakta.
Türkiye’deki diğer ülkelere göre lezzetli. Bir dönem Fenerbahçe’de futbol oynayan Uruguaylı futbolcu Lugano Türkiye’deki çayın lezzetine hayran kalmış ve Türkiye’de bulunduğu dönemde bunu dile getirip çok sık çay tüketiyordu. Fenerbahçe’den ayrıldığında Türkiye’den yanına kolilerce Çay paketleri alarak yurt dışına çıkmıştı. Bir Uruguaylı bile kendisine yakın Arjantin yerine Türkiye’den çay almayı tercih ediyordu.
Dünyanın En Çok Çay Üreten Ülkeleri
1. Çin
2. Hindistan
3. Kenya
4. Sri Lanka
5. Türkiye
6. Endonezya
7. Vietnam
8. Japonya
9. İran
10. Arjantin
Sıcaklık ve yağış rejimlerindeki değişiklikler ile ortaya çıkan sel ve kuraklık, hali hazırda çayın kalitesini, üretim miktarını ve fiyatını etkilemekte, gelirleri düşürmekte ve kırsal geçim kaynaklarını tehdit etmektedir. Anılan iklim değişikliklerinin yoğunlaşması ve bu durumun acil uyum tedbirlerine duyulan ihtiyacı artırması beklenmektedir. Öte yandan, çay üretiminden ve işlenmesinden kaynaklanan karbon emisyonunu azaltılması da iklim değişikliğinin yavaşlatılması açısından önem taşımaktadır.