Dünyanın En Çevreci Gemisi Türkiye’ye Geliyor Ziyaretçilere Açık

Dünyanın En Çevreci Gemisi Türkiye'ye Geliyor Ziyaretçilere Açık

İstanbul’da Üsküdar sahilinde halkın ziyaretine açık olarak geçireceği üç günün ardından Karadeniz turuna başlayacak olan gemi, ardından Çanakkale Karabiga ve İzmir’i ziyaret edecek. Gemi, İstanbul’da bulunduğu 6-8 Eylül tarihlerinde 10.00-12.00 ve 13.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Halka açık saatlerde, çocukların ve gençlerin de katılımına uygun etkinlikler düzenlenecek.

Tarihi başarılara imza atmış, büyük trajediler atlatmış gemi yaşamları kısaltan kömürlü termik santrallere karşı durmak için geliyor.

Türkiye, eğer planlanan kömür santrallerini yaparsa, dünyanın en büyük 4. karbon kirleticisi olacak. Kömürlü termik santral yüzünden hastalananların, yaşamını yitirenlerin sayısı artacak. Bu durumu prostesto etmek için denizlerin en çevreci, Greenpeace rainbow warrior gemisi geliyor.

Dünyanın en gelişmiş gemilerinden biri olan Rainbow Warrior, aliminyum üst yapısı, yakıt çelik gövdesi ve 55 metrelik boyuyla yeni nesil direk sistemine ve aynı boyuttaki direklere göre yelken desteği çok daha üstün olan A tipi yarı-otomatik çerçevelere sahip. Birincil sürme gücünü yelkenlerinden alan gemi, gerektiğinde yalnızca 300kW enerjiyle saatte 11 deniz mili hıza ulaşan son sürüm sürdürülebilir elektrikli sürüş sistemine sahip.

Rainbow Warrior’un mümkün olan en çevre dostu gemi olabilmesı için alanlarında uzman mühendisler çalıştı. Gemide şu özellikler var:

Enerji verimliliği için tasarlanmış özel gövde
Verimli ve yüksek hızda yol alabilmek için tasarlanmış direkler
Elektrikli sürüş sistemi
Çevreci gemi sınıfında yeşil pasaport
Biyolojik arıtma
Petrol ve diğer atıklar için merkez depo
Çevre dostu boya sistemi
Motor ısısını kullanarak sıcak su elde etme sistemi

Çevre suçlarının işlendiği yerlerden dünyanın dört bir yanına kesintisiz canlı yayın yapabilen dahili yer-uydu bağlantısıyla birinci sınıf uydu iletişimi sistemlerine sahip olan Rainbow Warrior, aynı zamanda her koşulda bütün platformlarda iletişimi sağlayabilecek bir medya üssü. Gemi ağırlığı 8 tona kadar olan ekipmanları taşıyabilecek şekilde, bilim insanlarının rahatça çalışabilmesi için dizayn edildi.

Rainbow Warrior, yaptığı destansı yolculuklar sırasında Amerika ve Fransa’nın nükleer denemelerine karşı çıktı, Rusya’nın balina avcısı donanmalarını engelledi, kömür ve palmiye yağı gemilerini durdurdu ve yardım faaliyetlerine olanak sağladı. Bu olağanüstü çalışmalar sırasında bombalandı, sıkıştırıldı, darbe aldı, işgal edildi ve pek çok kez alıkondu ama barış için yelken açmaktan hiçbir zaman vazgeçmedi.

Rainbow Warrior 1978’de suya indirildiğinden beri çevresel suçlara karşı mücadelede her zaman en ön sıradaydı. Gemi şiddetsiz doğrudan eylemin, dünya üzerindeki milyonlarca insana umut ışığı olmasına öncülük ediyor. İnsanlara vereceği ilhamla güneş ve rüzgar zengini olan Türkiye’de enerji devrimi öncüsü olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir