Dünyanın 3. En Büyük Osmanlı Belgeleri Arşivi Bulgaristan Ulusal Kütüphanesinde
Temelleri 140 yıl önce kurulan Bulgaristan St. Kiril ve Metodiy Ulusal kütüphanesinde 1909 yılında Çar Ferdinand’ın kararıyla Şarkiyat ve Osmanlı arşivler bölümü kuruldu.
Osmanlıların geri çekilmesinden sonra Bulgaristan topraklarında kalan el yazmaları, eski baskılı kitaplar, çeşitli belgelerden oluşan tüm Arapça yazıları burada toplandı.
Arşivin temelinde Samokov’dan Hüsrev Paşa’nın, Sofya, Vidin, Ruse, Küstendil gibi birkaç Osmanlı kütüphanesi yer alır. 1931 yılında arşiv şans eseri büyük miktarda malzeme elde eder. Knyajevo’daki kağıt fabrikasının sahibi İstanbul’dan 22 ton eritme kağıdı satın alır. Kağıtların Bulgaristan’a geldiğinde, bunların Osmanlı arşivlerini içerdiği anlaşılıyor ve Milli Kütüphaneye teslim ediliyor. Bu satın alma işleminden sonra Osmanlıca belgesel koleksiyonu miktar açısından dünyada 3. en büyük oluyor.
İstanbul’dan gelen belgeler hem yabancı bir dilde, hem de hurda kağıt yığını olarak Bulgar arşiv uzmanları için büyük bir çalışma gerektiriyor.
En çok aranan ve incelenen dokümanlar arasında defterler olarak adlandırılan nüfus ile ilgili her türlü bilgileri içeren belgelerdir.