Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen 23 Nisan, dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. 23 Nisan 1920 Cuma günü TBMM açılışının yıldönümü olarak Hakimiyeti Milliye Bayramı olarak kutlanmıştır. 27 Mayıs 1935’ten itibaren, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bayram, dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak için her yıl düzenlenmektedir. 23 Nisan, TBMM’nin açılışı ve dolayısıyla da halkın yönetime tam anlamıyla hakim olmasının ilk günü olduğu için ulusal egemenlik açısından da önemli bir anlam taşır.
Atatürk 23 Nisan günü, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan’da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılır.
23 Nisan günü Çocuklar törenlerde konuşmalar yapar, şiirler okurlar.
Türkiye’de yıllardan beri Çocuk Günü ve Çocuk Bayramı kutlamaları yapılmasına rağmen, batı ülkelerinde bu şekilde bir bayram mevcut değildir.
Çocuk Günü, Çocuk Bayramı ve Çocuk Haftası kutlamaları Türkiye’de köklü bir gelenek haline gelmiştir.