BM tarafından 1990 yılında Dünya Yaşlılar Günü 1 Ekim olarak ilan edilmiştir.
Türkiye’de yaşlı nüfus oranı her geçen gün artmaktadır.
Türkiye, Endonezya’dan sonra dünyanın en hızlı yaşlanan ikinci ülkesi. Batının 50-60 yıldaki yaşlılık oranını Türkiye 15-20 yılda yakalamış olacak. Türkiye’de yaklaşık 6 milyon yaşlı nüfusu var ve 1 milyonunun acil bakıma ihtiyacı var.
2020 yılında Türkiye’de yaşlı nüfusunun 12 milyona ulaşması bekleniyor. Bu sayı Avrupa’daki 7 ülke nüfusundan daha fazla. Türkiye’de yaşlılara dönük kalıcı çözümler üretilmiyor.
Yaşlanma süreci doğumla başlayan biyolojik bir zincirdir. Yaşlılık daha çok organizmanın geriye dönüşü olamayan bir şekilde yıpranması, işlevlerinin bozulmaya başlamasıdır. Her bireyde yaşlanma aynı hızla meydana gelmemektedir. Yaşlanmayla birlikte işitme, görme, tat ve koku alma duyularında da belirgin azalma görülmektedir. Yaşlılarda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kanser, diyabet, kemik ve eklem hastalıkları, mental hastalıklar, böbrek hastalıkları, solunum ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara sık rastlanılmaktadır.
Bu gruptaki insanlara sunulmakta olan ürün hizmet ve standartlarının tümüyle ele alınıp, gelişmiş ülkeler düzeyinde belirlenmesi gerekmektedir. Türkiye’de 60 yaş üzeri uzun süreli işsizlere emeklilik olanağı sağlanmamaktadır.