Dünya Kadın Hakları Günü Ne Zaman Hakkında Bilgi
Kadın ve erkek haklarının eşitliğini tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye’dir.
Yaşamın her alanında yok sayılan kadınlara birçok batı ülkesinden önce Türkiye haklar tanımıştır.
İlk olarak 1926 yılında İsviçre Medeni Yasası örnek alınarak hazırlanıp kabul edilen Medeni Yasa ile erkeğin üstünlüğüne dayalı toplumsal yapının değiştirilmesi yönünde önemli bir adım atılmış; evlilikler için resmi nikah zorunlu olmuş, erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi yasaklanmış, mirastan kadınların da eşit pay alması sağlanmış, kadınlara istedikleri işte çalışabilme özgürlüğü tanınmıştır.
1930 yılında çıkarılan yasayla kadınlara belediye seçimlerinde seçme hakkı getirilmiş, 1933 yılında benimsenen bir başka yasayla ise kadınların muhtar ile köy heyetine seçilmelerinin önü açılmıştır.
5 Aralık 1934 yılında yapılan Anayasa değişikliği sonucu Türkiye’de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. 8 Şubat 1935 yılında yapılan seçimlerde ilk kez 17 kadın Milletvekili TBMM’de yer almıştır.
Uluslararası kamuoyunda kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olarak ele alınmasının en önemli sonucu, bu konuda devletlerin sorumlu kılınmasıdır. Bugün gelinen noktada, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması devletlerin hem uluslararası hem de bölgesel düzeydeki taahhütlerinin bir gereğidir.