Pek çok ülkede 2001 yılından itibaren Türkiye’de 2003 yılından itibaren her eylül ayının 2. cumartesi günü Dünya İlk Yardım Günü olarak kutlanmakta.
Dünya İlk Yardım Günü, kazalar ve ani hastalık durumunda tıbbi yardım gelinceye kadar yapılabilecek ilk yardım uygulamaları hakkında toplumun bilgilendirilmesi, toplumda ilk yardım eğitimlerine yönelik duyarlılık oluşturulması, toplum bireylerine herkesin yaşam kurtarmak amacıyla ilk yardım öğrenmek ve uygulamak için yeterli kapasiteye sahip olduğu bilincinin kazandırılması, ilk yardım konusuna yerel otoriteler ile basının ilgi ve desteğinin çekilmesi, İlk Yardım Gönüllüsü sayısının artırılması gibi amaçlarla kutlanmaktadır.
İlk yardım insanlık tarihi kadar eski ve tıbbın ilk dalıdır.
Amerika’da sanayinin gelişmesi ve tarımın makineleşmesiyle ayrıca motorlu araçların sayısının artmasıyla acil vakalarda da artış görülmeye başladı. Bu artış nedeniyle hastanelerdeki yetersizlikler Amerika’da acil sağlık hizmetlerinin sağlık sisteminin en zayıf halkası olduğu açıklandı. Bunun üzerine Amerika’da acil sağlık hizmetleri ayrı bir tıp disiplini olması için çalışmalar başlatıldı.
Türkiye’de de sanayinin gelişmesi, motorlu araçların artması, tarım ilaçlarının kullanılması, trafik kazası, iş kazası ve zehirlenme gibi vakaların artması, boğulma, yanık gibi vakaların görülmesi nedeniyle ilk yardım önemini güçlü bir şekilde göstermektedir.
Türkiye’de acil sağlık hizmetleri 112 tarafından kara ambulansları, paletli kar ambulanslar, motosikletli ekipler ve hava ambulansı olarak hizmet vermekte.