Hemşireler Günü Ne Zaman
Hemşireler günü, hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günüdür. Her yıl 12 Mayıs, hemşireler günü olarak kutlanmakta ve bu günü takip eden hafta da Hemşireler Haftası olarak kabul edilmektedir.
İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşire Florence Nightingale, Kırım Savaşı sırasında eğitim alan hemşirelerin yöneticisi olarak öne çıkmış, savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını yapmıştır.
Florence Nightingale varlıklı bir İngiliz ailenin ikinci çocuğu olarak 12 Mayıs 1820’de İtalya’nın Floransa şehrinde dünyaya gelmiştir.
Dinine kuvvetle bağlı olan Nightingale, kendisine tanrı katından 1837, 1853, 1854 ve 1861 yıllarında dört kez vahiy geldiği iddiasında bulunmuştur.
Kitap yazma hazırlığı olarak Ortaçağ’a ait gizemli ve tasavvufi eserler okumuş ve notlar almıştır. Kırım’da hastalanmasından sonra gelişen ve kronikleşen posttravmatik stres sorununu ailesinin beklentilerinden ve baskısından kaçış aracı olarak kullanmıştır.
1854 yılında Üsküdar’daki Selimiye Kışlası’nda, Kırım Savaşı sırasında yaralanan İngiliz askerlerinin tedavi ve bakımını yapmıştır. 1961 yılında, Türkiye’de, açılan ikinci Yüksek Hemşirelik Okulu’na onun adı verilmiştir.
12 Mayıs Dünya Hemşireler günü ile 12 ve 18 Mayıs tarihleri arasında hemşirelik haftası kutlanacak. İlk Türk hemşire; Selçuklu döneminde yaşamış olan Gevher Nesibe’dir.
Hemşire, mesleki eğitim almış, tabip, laborant, hasta bakıcı gibi sağlık personelleriyle iş birliği yaparak hastanın tedavisini sağlayan sağlık çalışanına verilen isimdir.
Sağlık Bakanlığının verilerine göre Türkiye’deki hemşire sayısı, dünya ülkelerinin çok gerilerinde bulunuyor. 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı üst gelir grubu ülkelerde 708, DSÖ Avrupa Bölgesinde 650, AB 571, tüm dünyada 281, orta ve üst gelir grubu ülkelerde 261, Türkiye’de ise 237 olarak belirtilmektedir.
Hemşire sayısının azlığı hem sağlık hizmetlerini sunan, hem de bu hizmeti alanlar için büyük sıkıntılar yaratırken, en çok bundan etkilenen de hemşireler olmaktadır.