Uzmanlar sağlıklı koşullarda yapılmayan Dövme işlemleri nedeniyle hastalıklı olan insandan diğerine örneğin Hepatit ve Aids gibi bulaşıcı hastalıkların geçebileceğini belirtiyor. Uzmanlar dövme’nin cilt kanserine yol açmadığını ancak aşırı kimyasallara maruz kalan deride cildin altına yabancı madde enjekte edilmesiyle hücreler bunu yabancı madde olarak algılayıp cilt kanseri riskinin oluşabileceğini belirtiyor. Dövmelerin insan vücudundaki en riskli yerleri ise boyun, göğüs, omuz başları gibi yerlerdir. Kötü yara iyileşme durumu buralarda mevcuttur ve bazı insanların vücudu buna yatkındır. Ayrıca kullanılan boyalara karşı alerjik reaksiyon olabilir ya da deride enfeksiyon oluşabilir.
Kalıcı dövmelerin içerisinde bulunan organik boyaların yüzde 40’ının insan sağlığına zarar vermediğine dair onayı yok. Yüzde 20’sinde ise kanseri artıracak türde maddeler var. Çoğu dövme boyalarında hangi maddelerin kullanıldığı belli değil. Özellikle siyah dövmelerin içerisinde titanyum, kurşun, nikel maddeler var. Bunlarda cilt kanserini tetikleyen maddeler.
Manyetik rezonans (MR) isimli radyolojik inceleme yöntemi dövmesi olanlarda sakıncalı nedeni ise dövmede kullanılan boyada bulunan demir oksit gibi metal lifleri işlem sırasında şiddetli ağrılara yol açabildiklerinden, birçok sağlık kuruluşu dövmesi olan hastalara MR çekmeyi reddediyor.