Doping Kontrolleri Futbolda Maçtan Sonra Ne Zaman Yapılır
Maç Dışı Doping Kontrolleri bir futbolcu ya da bir kulüp için yapılabilir.
Doping Kontrolüne alınacak futbolcuların seçimi ya kura ile ya da hedefe yönelik olarak yapılır.
Maç Dışı Doping Kontrolleri için Doping Kontrol Görevlileri Kurul tarafından görevlendirilir. Görevlendirme esnasında, Maç Dışı Doping Kontrolüne alınacak futbolcuların ya da kulüplerin listesi de verilir.
Doping Kontrol Görevlileri futbolcunun ya da kulübün TFF’ye nerede olduğunu bildirdiği yere önceden haber vermeden giderler.
Gerekli görülen hallerde Doping Kontrol Görevlileri veya Kurul, futbolcu ya da kulübü arayıp randevu talep edebilirler. Randevu verildiği durumlarda gün, saat ve yer konusu sabittir. Bu konudaki tüm sorumluluk futbolcu ve kulübe aittir. Kulüp doping kontrolüne alınacak tüm futbolcuların belirtilen yer ve saatte hazır bulunması konusunda sorumludur. Randevu verildiği yerde kulübün veya futbolcunun bulunmadığı tespit edilirse randevu saatinden itibaren bir saat beklenir. İlgililer gelmezse bu durum Kurula bildirilir ve Disiplin Talimatının ilgili Maddeleri uyarınca işlem başlatılır.
Doping Kontrol Görevlileri, ilgili kulüp yetkilisine kendisini tanıtır ve ona, takım doktoruna ve mümkünse teknik sorumluya Maç Dışı Doping Kontrolü işlemini açıklar.
Doping Kontrol Görevlileri Kurul tarafından verilen listede yer alan tüm futbolcuların hazır bulunup bulunmadığını kontrol eder ve eksik olan futbolcu varsa bir tutanak ile Kurula bildirilir. Bu gibi bulunmama durumlarının gerekçeleri kulüpler tarafından bildirilmeli ve Doping Kontrol Görevlileri tarafından tutanağa yazılmalıdır. Bu konudaki yanlış bilgilendirme durumunda Disiplin Talimatının ilgili maddeleri uyarınca cezai işlem başlatılır.
Kontrol sırasında futbolcu listesi henüz TFF’ye tescil ettirilmemişse, kulüp yetkilisi, eksik olanlar da dahil olmak üzere güncellenmiş bir futbolcu listesini Doping Kontrol Görevlilerine verir.
Doping Kontrol Görevlileri, kura ya da seçim kriterlerini kendileri belirleyerek Maç Dışı Doping Kontrolüne alınacak futbolcuları seçerler. Eğer kura çekilecekse, Doping Kontrol Görevlileri Maç Dışı Doping Kontrolüne alınacak futbolcuların seçim işlemini şu şekilde yürütür:
Doping Kontrol Görevlileri belirtilen futbolcu listesindeki her bir futbolcu için bir numara belirler ve tüm futbolcuların numaralarını içeren kura numaralarını bir masanın üzerine yan yana koyar. Numaraları bir torbaya koymadan önce hiçbir numaranın eksik olmadığından emin olur. Ardından torbadan Kurulun istediği sayı kadar kura numarası çekerek Maç Dışı Doping Kontrolüne alınacak futbolcuları belirler. Daha sonra Maç Dışı Doping Kontrolüne alınacak her bir futbolcu için birer futbolcu olmak üzere kalan numaralardan kura numarası çekerek yedek futbolcuları da belirler.
Doping Kontrol Görevlileri, Maç Dışı Doping Kontrolü için Kurul tarafından önceden ya da kurayla belirlenen futbolcuları ve yedek futbolcuları ve diğer ilgili bilgileri, futbolcu listesi üzerinde işaretler ve Doping Kontrolü Çağrı formunu İlac Bildirim Formunu yedekler de dahil olmak üzere çekilen futbolcuların isimleri ile birlikte doldurur. Doping Kontrol Görevlileri, takım doktoruna Doping Kontrolü Çağrı ve İlac Tedavisi Bildirimi formlarının birer kopyasını verir.
Futbolculara son 72 saat içinde vitamin ve mineral dahil herhangi bir ilac, yasaklanmış madde verilmiş ya da yasaklanmış yöntem uygulanmış ise, bu durum takım doktoru ya da onun temsilcisi tarafından, ürünlerin ismi, teşhis, dozaj, ne zaman ve hangi süre ile reçetelendirildiği ve veriliş sıklığı ve yöntemi ayrıntılandırılarak Doping Kontrol formuna yazılacaktır. Futbolcunun aldığı herhangi bir Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası Onayı da İlac Bildirim formunda belirtilmelidir ve mümkünse Onay Belgesi Doping Kontrol Formuna eklenmelidir. Daha sonra Futbolcu ve doktor tarafından imzalanmış formlar Doping Kontrol Görevlilerine geri verilir.
Maç Dışı Doping Kontrolü için çağrı yapılan futbolcular çağrı formunu imzalayıp derhal Doping Kontrol odasında olmak zorundadır. Ancak Maç Dışı Doping Kontrolü için seçilen futbolcuların yapmakta oldukları antrenman, tıbbi tedavi gibi zorunlu aktiviteleri sonladırmaları için uygun bir süre verilir. Ancak Doping Kontrol Görevlileri tarafından başka bir süre belirtilmediği takdirde futbolcuya çağrı yapıldıktan sonraki 60 dakika içinde Doping Kontrol işlemlerine başlanması gereklidir. Futbolcuların kendilerine verilen süre içinde Doping Kontrol odasına gitmelerini bildirmek ve bu futbolculara bu konuda talimat vermek kulüp yetkililerinin sorumluluğundadır.
Doping Kontrolü için seçilmiş bir futbolcu, doping kontrol odasına kendisine verilen süre içinde gelmediği takdirde, yerine yedek futbolcu Maç Dışı Doping Kontrolüne alınır ve Doping Kontrol Görevlileri, Kurula futbolcunun Doping Kontrol örneği vermediğine dair bir raporu sunar. Doping Kontrolü için seçilmiş yedek futbolcu da doping kontrol odasına Doping Kontrol Görevlileri tarafından belirtilen süre içinde gelmediği takdirde, ikinci yedek futbolcu, yoksa bu düzen takip edilerek diğerleri çağrılır.