Sadece bir diş fırçasında milyonlarca mikroorganizma barınabilir. Bu organizmalar banyonun nemli ve sıcak ortamında hızla gelişerek dakikalar içerisinde üreyip zararlı bakterilere dönüşür.
Yapılan araştırmalarda diş fırçalarında yaşayan bakteri sayısının 100 milyondan fazla olduğu tespit edildi. Dişlerdeki çürüklerin büyük bir kısmı diş fırçalarında günlerce yaşayan bakterilerden kaynaklanıyor.
Amerika’da yayınlanan bir raporda; diş eti hastalığına, diş çukurlarına, hatta bağırsak hastalıklarına neden olan bakterilerin; diş fırçalarında büyük gruplar halinde yaşadığı, diş fırçalarının çekilen biyofilmleriyle ortaya çıktı.
Diş fırçalarındaki daha vahim durum ise ağızdan gelen bakterilerin, diş fırçalarına bulaşan tek canlı olmadığı. Banyoda sifon çekilince, havaya üşüşen mikroplar diş fırçalarına uçar. Aileler genellikle diş fırçalarını bir arada tutar. Bu durum bakterileri bir diş fırçasından diğerine taşır.
Bakteri, küf ve mantar, banyo gibi nemli ve karanlık ortamı çok sever. Diş hekimleri bu olumsuzluklar nedeniyle kullanılan diş fırçasının 3 ila 4 ayda bir değiştirilmesini tavsiye eder. Ancak insanlar genellikle bu tavsiyeleri dikkate almayarak yılda sadece 1 veya 2 kez diş fırçasını değiştirir.