Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri testi tedavisi

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri testi tedavisi

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri testi tedavisi

Dikkat, konsantrasyon, hareketlilik ve dürtü kontrolü alanlarındaki sorunlarla karakterize olan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik bozukluklarındandır.

Aşırı hareketli, odaklanamayan, öğrenme güçlükleri ve davranım sorunları gösteren çocuklarda ahlaki kontrolün ileri düzeyde yetersizliği olarak tanımlanmıştır.

Göreceli olarak sık görülen bir bozukluktur ancak yapılan çalışmalardaki farklı yöntem ve tanı koyma ölçütleri nedeniyle sıklık ve yaygınlık konusunda kesin bir görüş birliği yoktur. Okul çağı çocuklarının yüzde 2 ila 12’sini etkileyen bu bozukluk için de kesin tanı koydurucu bir test bulunmamaktadır.

Kızlarda daha çok dikkatsizlik ve bilişsel zorluklarla seyretmesi, dürtüsellik ve saldırgan davranış sorunlarının daha az olması nedeniyle, gözden kaçtığı ya da önemsenmediği düşünülmektedir.

Çocuğun işlevselliğini birçok alanda etkilediğinden tedavisi de kapsamlı olmalıdır. Davranışsal, bilişsel, sosyal ve ailesel alanlardaki sorunları çözmek tedavinin ilk hedefi dir. İyi bir tedavi; ilaç, psikoterapi ve psikososyal tedavileri kapsar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir