Dijital Ekonomi Kültürel Çeşitliliği ve Üretimi Hızlandırdı

Dijital Ekonomi Kültürel Çeşitliliği ve Üretimi Hızlandırdı

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, UNESCO ve CISAC işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmada, kültürel ve yaratıcı endüstrilerin dünya çapında 2 milyar 250 milyon dolar değerinde gelir ürettiğini, 29 milyon 500 bin kişiye istihdam sağladığını ortaya koydu.

Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Karayipler, Afrika ve Orta Doğu olmak üzere beş bölgede gerçekleştirilen araştırma; medya ve eğlence, reklamcılık, mimari ve tasarım, kitap, oyun, müzik, film, gazete, performans sanatları, televizyon ve görsel sanatlar olmak üzere 11 sektör temel alınarak hazırlandı.

Raporda dijital ekonominin kültürel çeşitliliği ve üretimi hızlandırdığı vurgulanıyor.

Rapora göre Türkiye televizyon ve müzik alanında Avrupa için fırsatlar sunuyor.

Gelişime açık ve dinamik bir yapıya sahip; Türk müzik endüstrisi 2012 yılında 267 milyon dolar olan yıllık gelirinin, 2017 yılında 318 milyon dolara çıkması öngörülüyor.

Raporda Youtube platformunda en fazla seyredilen kanallardan birinin MÜYAP kanalı olduğuna dikkat çekilirken, dijital lisanslama ve korsanla mücadele konusunda başarılı adımlar atıldığı ve pazarın bu sayede yeniden şekillendiği vurgulanıyor.

Kültürel materyal satışları, dünya çapında 65 milyar dolara ulaşarak, sanal medya ve ücretsiz video platformları için 21 milyar 700 milyon dolarlık bir reklam geliri oluşturmuş.

Güçlü bir küresel etkiye sahip olan Kuzey Amerika; film, televizyon ve gösteri sanatlarında lider.

Latin Amerika televizyon dizileri, müzik ve dansları tüm dünyada izleyici buluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir