Eğer ders çalışma isteksizliği varsa ve zorla ders çalışmaya çalışıyorsanız boşa zaman kaybediyorsunuz.
Ders çalışma alışkanlığı edinilmemişse ya da yanlış çalışma alışkanlığı edinilmişse, temel bilgi eksikliğiyle olumsuz düşüncelere kapılanlarda ders çalışma isteksizliği başlar.
Ders çalışma isteksizliğini yok etmek için bazı alışkanlıkların sağlanması lazım.
Derslere çalışırken derslerin akılda kalması için ders çalışılabilecek özel bir yer ayarlanmalı ve sadece burada ders çalışılmalı. Öğrencilik yaşamınızda en etkili çalıştığınız, kendinizi ders çalışmaya kaptırdığınız zamanları hatırlayıp, nerede (oda, yurttaki çalışma salonu, kütüphane gibi yerler), nasıl bir ortamda (müzikli, televizyonlu, sessiz gibi ortamlar), günün hangi saatlerinde (sabah, öğle, akşam, gece gibi), kimlerle (yalnız, arkadaşımla, grup çalışması yaparak) olduğunuzu hatırlayın ve bunu uygulamaya çalışın.
Dersler tek bir yerde masa başında oturarak haftalık ders programı yapılarak çalışılmalıdır. Etrafta dikkat dağıtacak şeyler olmamalıdır. Masada ders dışında başka şeyler asla olmamalıdır.
Eğer dikkatiniz dağılmaya başlarsa, ayağa kalkın ve kitabınızdan uzaklaşın. Kitaba gözünüzü dikip isteksizliğiniz hakkında homurdanarak masaya oturmayın. Böyle yaparsanız, kitabınız hayal kurma ve suçluluk duygusunu çağrıştırır. Eğer hayal kurmak istiyorsanız, ki bunu zaman zaman hepimiz yaparız, uyanın ve etrafta dolaşın. Odadan ayrılmayın, sadece çalıştığınız taraftan yüzünüzü çevirerek hayal kurun. Ayakta durmanız, işinize geri dönme düşüncesini aklınıza getirmeye yardım eder. Bunu denemeye çalışın.
Sadece kendinize şu anda ayağa kalkmam gerek demeniz tekrar işinize dönmeniz için yeterli olacaktır.
Çalışmaya başlamak için belirlenmiş bir zaman ayırın. Belli bir davranış, gün içindeki belli zamanlarda gerçekleştirildiğinde alışkanlık oluşturur. Eğer gününüzü dikkatlice inceleyecek olursanız, belirli zamanlarda belirli şeyleri yapmaya eğiliminiz olduğunu göreceksiniz. Günden güne değişiklikler olabiliyorsa da genel olarak davranışların belirli zamanlarda gerçekleşmesi alışkanlık haline gelmiştir. Eğer ders çalışmayı alışkanlık haline getirebilirseniz başlangıç yapmak çok daha kolay olacaktır. Davranış alışılagelmiş bir zamanda başlarsa, hayal kurmadan veya diğer şeyler hakkında konuşmadan ders çalışmayı sürdürmenin daha kolay olduğunu göreceksiniz.
Çalışmaya başlamadan hemen önce bitirilmemiş işlere başlamayın. Birçok kişi henüz bitirmediği işleri veya zorunlulukları hakkında bitirmiş olduklarından çok daha fazla düşünme eğilimindedir. Tamamlanmayan etkinlikler tamamlananlara göre çok daha uzun süre hatırlanır. Bu nedenle, çalışmaya başlarken zihninizi yarım kalmış şeylerle meşgul etmeyin. Başlamanız gereken zamanı alışkanlık haline getirin ve çalışmaya başlamadan önce ne yapacağınıza dikkat edin. Bu sizin odaklanma yeteneğinizi geliştirecek bir yol olabilir.
Yapmanız gereken ancak unuttuğunuz şeylere üzülmek, çalışmanıza engel olabileceğinden hatırlatıcı bir not defteri tutun. Bu konsantrasyon yeteneğinizi arttırmaya yarayacaktır. Eğer siz çalışırken yapmanız gereken bir şeyi hatırlarsanız not edin. Yazdıktan sonra, çalışmaya devam edebilirsiniz. Daha sonra not defterine baktığınızda yapmanız gerekenleri hatırlayacaksınız.
Okul başarısını etkileyen en önemli durum uykudur. Uyku beslenme öğrenme gücü ve dikkati etkiler. Şayet zaman kısıtlığı nedeniyle gece ders çalışmak zorundaysanız Karanfil Çayı uykunuzu kaçıracaktır. Uykusuz ders çalışmak verimsiz ders çalışmaya neden olurken sınavlarda dikkatsizliğin artmasına yol açar. Başarılı bir sınav için yeterince uyku, tok karın ve normal tansiyon düzeylerinde olunmalıdır. (Düşük tansiyon ders dinlemeyi ve sınavı olumsuz etkiler)