Öğrenciler okula başlamasından itibaren çalışma alışkanlığı edinmemişse ya da yanlış çalışma alışkanlığı edinmişse, temel bilgi eksikliğine sahipse ve olumsuz düşüncelere kapılmışsa ders çalışma isteksizliği yaşar.
Ayrıca plansız, programsız ve amaçsız ders çalışma, evin değişik yerlerinde yatarak uzanarak ders çalışma, televizyon karşısında ya da müzikle çalışma gibi yanlış ders çalışmalarda isteksizliğe neden olur.
Dersler tek bir yerde masa başında oturarak haftalık ders programı yapılarak çalışılmalıdır. Etrafta dikkat dağıtacak şeyler olmamalıdır. Masada ders dışında başka şeyler asla olmamalıdır.
Özellikle matematik, fen bilgisi vb. gibi derslerde zorlanan öğrenciler, o dersleri tamamen bırakıp hiç çalışmazlar. Sözel derslerde hiç anlaşılmayan konular defalarca okunursa o dersler kolaylaşır.
Okul başarısını etkileyen en önemli durum uykudur. Sabah ya da öğle saatinde okula giden tüm öğrenciler saat 21.30 gibi mutlaka uyumalıdır. Uyku beslenme öğrenme gücü ve dikkati etkiler. 3 öğün yemek düzenli olarak yenmesi gerekir.
Ders sessiz bir ortamda çalışılmalı. Oda ısısı ne çok soğuk ne çok sıcak olmalı ılık ortam olmalıdır. Oda sıklıkla havalandırılmalı. Çalışma ortamında televizyon, radyo, müzik gibi dikkat dağıtıcı araçlar olmamalı ve resim, fotoğraf, afiş, poster gibi dikkat çekici şeyler çalışma sırasında görünmeyen tarafta kalmalı.
Çalışma masası ve odası sadece ders çalışmak için kullanılmalı. Televizyon izleme, yemek yeme gibi faaliyetler çalışma masasından başka bir yerde ve çalışma saatleri dışında gerçekleştirilmeli.
Tüm bunları 21 gün yaparsanız beyniniz artık ders çalışmaya psikolojik olarak programlanacaktır ve çalışma isteksizliği yok olacaktır.