Depozito Neden Alınır Ne Demek

Depozito(güvence), kira sözleşmesinin başında kiracı tarafından kiraya verene teslim edilen, çoğu zaman para veya kıymetli evraktan oluşan, kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracının kiralanana verdiği zararların teminatını oluşturur.

Sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme konusunda teminatı oluşturmaktadır; bunun dışında başkaca tazminat ödeneceğine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.

Yargıtay kararlarında da vurgulandığı üzere, depozitonun tek amacı ve fonksiyonu, kiraya verenin alacaklarına karşılık bir güvence teşkil etmesidir. Bunun dışında kiraya veren açısından bir sermaye veya kredi işlevi görme amacı yoktur. Öte yandan kiralayanın depozitodan herhangi bir şekilde faiz geliri gibi ekonomik fayda sağlamaz. Kira bedelinden fazla para alma, uygulamadaki adıyla hava parası alma yasağına aykırı bir davranış teşkil eder. Kiraya verenin depozitonun değerini artırma yükümlülüğü elbette yoktur. Ancak kendisine teminat olarak bırakılan depozitonun enflasyon karşısında değerini kaybetmemesi için dürüstlük(objektif iyiniyet) kuralları çerçevesinde gerekli önlemleri alması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir