Deniz Çekilmesi Neden Olur
Gelgit veya diğer adıyla med cezir, Güneş ve Ay tarafından Dünya’ya uygulanan kütle çekimi sonucunda Dünya yüzeyindeki denizlerin seviyesinin değişmesidir. Dünya’nın merkezkaç kuvveti gelgitlere neden olur.
Gelgit sonucu suların kabarması sadece Ay’ın Dünyaya en yakın olduğu yerde değil aynı zamanda tam olarak Dünya’nın Ay’a en uzak bölgesinde de gerçekleşir.
Dünya’nın pek çok yerinde suların kabarması olayı bir kez Ay’a en yakın noktada bir kez de tam ters olduğu noktada olmak üzere 2 kez oluşur.
Büyük gelgit: Güneş’in pozisyonu da Ay’ın çekim gücünün etkisini artırabilir. 1 Aylık zaman diliminde 2 kez Güneş, Dünya ve Ay aynı çizgi üzerinde buluşur. Bu gök cisimlerinin bu şekilde dizilmesine kavuşum denir. Bu zamanlarda Ay, Yeni ay veya Dolunay durumundadır. Böyle durumlarda Ay ve Güneş’in çekim gücü toplanır ve de yüksek su anında deniz seviyesi daha da yükselir. Buna Yüksek Gelgit ya da Büyük Gelgit adı verilir.
Küçük Gelgit: Ay, genel olarak ilk dördün ya da son dördün olarak gözlemlenmektedir. Bu durumda gelgitin su seviyesini değistirici etkisi oldukça azdır ve bu gelgit, Alçak Gelgit ya da Küçük Gelgit olarak isimlendirilir.