Demir eksikliğinde bebe ve çocukları zeka gelişimi bozulur, dikkat ve algı azalır, büyümede gerilik başlar, enfeksiyonlara duyarlılık artar, tırnak, deri ve mukoza değişiklikleri görülür.
Gebelerde bebek ölümleri, düşük doğum ve enfeksiyonlara yakalanma riski artar, bağışıklık sistemi zayıflar, buz ve toprak yeme davranışı görülür. Demir yetersizliği anemisi olanlarda hava kirliliğine bağlı kurşun zehirlenmelerine duyarlılık artar.
Demir eksikliğine neden olan sebepler; özellikle 0 ila 2 yaş arasındaki bebeklerin süt tüketiminin fazla olması ve ek gıdalara başlama döneminde demirden zengin yumurta, et, pekmez ve kurubaklagillerin tüketilmesine geç başlanması veya hiç verilmemesi demir eksikliğine neden olmakta.
Çay ve kahve demir emilimini azalttığı için tüketilmemeli.
Süt ve ürünlerinin tüketilmesi, etin kavrularak ve fırında fazla pişirilmesi, sosis, salam ve birçok hazır gıdanın tüketimi alınan demiri azaltır.
Demir yönünden zengin gıdalar; sakatat, dana, koyun ve tavuk eti, kurubaklagil, soya fasulyesi, yumurta, kuru üzüm, kuru kayısı, pekmez, yeşil sebze, fındık, fıstık, susam, tahin gibi yiyecekler demir yönünden zengin.