Döviz rezervlerindeki erimeyi önlemek ve dış ticaret açığını engellemek için Mısır Poundu devalüe edildi ve Merkez Bankası tarafından bankalara dolar satışında uygulanan resmi dolar kuru 7,73 Mısır Poundu’ndan 8,85’e yükseltilmişti. 2016 yılı Mart ayından bu yana geçen sürede Merkez Bankası resmi kuru 8,85 Mısır Poundu seviyesinde tutmaya devam etse de serbest piyasada dolar, bu hafta itibariyle 15-16 Mısır Poundu aralığında.
Darbeyle göreve gelen her yönetimde olduğu gibi ülkede devalüasyon döviz rezervlerindeki erimeyi durdurmaya yetmemiş, rezervler Temmuz ayı sonunda 15,5 milyar dolara kadar gerilemiştir.
Yaşanan döviz krizi son haftalarda çok ciddi boyutlara geldi ve ticari bankalardan bazıları kredi kartıyla internet üzerinden veya yurtdışında diğer ülke para birimleriyle yapılan alışverişleri tamamen yasakladı.
Bazı bankalar da aylık 100 dolar limit getirdi. Benzer şekilde, yurtdışına çıkan Mısır vatandaşlarının diğer ülkelerdeki ATM’lerden çekebilecekleri yabancı para tutarı da aylık 300 dolar ile sınırlandırıldı.
Mısır bankalarının serbestçe dolar satışı yapmasına izin verilmemektedir. Bankalar, sadece ithalatçı firmalara, ithalat ödemeleri için gereken miktarlarda, aylık 50 bin dolar üzerindeki ithalat ödemeleri için Merkez Bankası izni olmak kaydıyla, döviz satışı yapabilmekte.
Mısır’da oldukça yaygın olan ve tüm dış ticaret aktörlerinin referans aldığı bir döviz kara borsası oluştu.
Yurt dışında görev yapan Mısırlı diplomatların Ağustos ayı maaşları ödenemedi.