Türkiye’de 30 ila 35 yaş arasındaki kişilerin yüzde 97’sinin ağzında çürük dişler bulunuyor. Bu çürüklerin temeli çocukluk çağında ağız ve diş sağlığı hakkında çocuğuna eğitim vermeyen anne babalardan kaynaklanıyor. En tatlı zehir olan şekerin dişleri mahvettiği biliniyor.
Yetişkin dönemde ortaya çıkan çürük diş ve diş kayıplarının nedenleri; genetik etkenler, kötü ağız bakımı, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar ve anne ve babaların çocuklarına uyumadan önce süt, çikolata ve şeker gibi besinleri verdikten sonra dişleri fırçalatmayı ihmal etmesinden kaynaklanıyor.
Diş kayıplarının nedenleri; Şeker ve çikolata yedikten sonra ağız temizliği yapmamak (en azından ağız suyla çalkalanıp diş üzerindeki kalıntıları ağızdan uzaklaştırmak gerekir)
Parmak emme, emzik veya uzun süreli biberon kullanma.
Çocukların küçük yaşta, geçirdikleri ateşli hastalıklar dişin kalsiyum yapısının bozulmasına sebep oluyor.
Çocuk, ağzı açık uyuyor ve horluyorsa doktora başvurulmalı. Uyku döneminde tükürük salgılaması azalır. Ağızdaki tükürük azaldığında mikroplar dişe yapışarak çürümeye sebep olur.
Geceleri çocuklara süt içirmek veya herhangi bir besin yedirmek dişlerin çürümesine yol açıyor. Süt içirme veya bir şey yedirme durumunda mutlaka dişlerin fırçalatılması ihmal edilmemeli. Araştırmalara göre yatmadan önce dişleri fırçalanan çocukların, fırçalanmayan çocuklara göre dişleri yüzde 50 daha bakımlı oluyor ve çürükler azalıyor.
Çoğu kez bir süt dişi çürüdüğünde yanındaki dişleride çürütüyor ve bu durum diş ağrısı, apsesi ve iyi beslenememe sorunlarına yol açarken ön ve arka yöndeki dişlerin toplam boyutlarını da kısaltırarak ortodontik bozukluklara yol açabiliyor.
Bazen kalıcı dişler çıkmaz ve süt dişleri, kalıcı diş gibi uzun süre kullanılabilir fakat bu diş de çürüdüğünde, çekilerek oluşan boşluğa protez takılır.