Çocuklara karşı aileler her zaman güler yüzlü olmalı ve küçük kabahatleri cezalandırılmamalı. Çocukların hislerine duygularına değer vererek, değer verildiği çocuklara gösterilmeli.
Çocukların anne yada babalarından korkutulmaması gerekir. Çocuklara baba ve annesinden her olumlu hareketinde destek göreceği anlatılmalı onların sevinçleri paylaşılmalı acılarına ortak olunmalı ve bir şey sorduklarında ilgiyle cevap verilmelidir.
Çocukların güvenini sağlamak için tutulamayacak sözler verilmemeli verdiğiniz sözü yerine getirip eşler olarak birbirinize saygı gösteriniz çocuklarınızın önünde birbirinize karşı davranmayınız.
Çocukların kusurlarını, suçlarını alay ve hakaretle karşılamayın, her şeylerini tenkit etmeyin zira tenkit edilen çocuk çekingen olur.
Çocukların kardeşlerinden birini cezalandırırken, öbürünü ödüllendirmeyin bu kardeşler arasında düşmanlığa neden olur. Birini severken ve takdir ederken aynı şeyleri diğerlerine de söyleyin.
Çocuklara daima dünyadaki yardımlaşmadan ve iyiliklerden bahsedin.
Çocuğun yanında durumu iyi olanları çekiştirmeyin. Çocukların yanında kimseyi çekiştirmeyin. Çocukların nankör ve somurtkan olmamaları için her şeyin iyi yönünü gösterin hayattan ve kaderinizden şikayet etmeyin.
Allah’ın sanat harikalarıyla dolu olan tabiatıyla çocuklar ilgilenince bu meraklarıyla alay etmeyin. Çiçekle, böcekle, kurtla, kuşla ilgilenmesini teşvik edin.
Onları çok küçük yaşta okuma yazmaya zorlamayın, seviyesinin üstünde bilgi vermeyin. Ders çalışmadığı için bedensel ceza vermeyin.
Onlara sihir, büyü, peri masalları, Kaf dağı ardındaki dev, kötü kalpli cadı vs. gibi olmayan görünmeyen varlıklarda bahsetmeyin ve bu tür film ve dizilerden uzak tutun.
Çocukların her istediğini yerine getirmeyin. Yalnızca haklı isteklerini yerine getirmeye çalışın. Eğer çocuk ısrarla istiyorum diye tepinmeye başlar ve sizde isteğini yerine getirirseniz çocuk haklı haksız her konuda istediğini elde etmek için tepinir.
Çocuklara sürekli yalanın kötülüğünden bahsedin daha küçüktür diye yalanlarını hoş görmeyin. Eğer çocuk suçunu itiraf ediyorsa onu cezalandırmayın. Çünkü bazı durumlarda çocuk sırf cezadan kurtulmak için yalan söyler.
Çocuğu sosyal faaliyetlere katın. (spor faaliyetleri, folklor, satranç, resim vb.)
Çocuklar kendilerini size beğendirmek isterler. Bunun için kendince ev işi yapar, hoplar, zıplar, bütün bunları takdir edin ve olumlu iş yapmaları için teşvik edin. Kendi başlarına iş yapmalarına olanak hazırlayın. Bu onları hayata hazırlayacaktır. Başaramayacakları işleri vermeyin.
Yataklarını, oyuncaklarını, kitaplarını ve evi düzelttiklerinde tebrik edin ve onlara ödül verin. Ama her zaman ödül vermeyin. Zira ödül araç olmaktan çıkıp amaç olabilir. Çocuklara dürüstlük aşılayın mutluluğun sadece parada ve zenginlikte olmadığını canlı bir örnek ile anlatın.
Fakirleri, miskinleri, bakıma muhtaçları koruyun. Çocuğunuzun yanında yardıma ihtiyacı olanlara yardım edin. Bu onlarda merhamet duygusunu gelişmesine yol açar.
Çocuk Yetiştirmede Altın Kurallar
Gülünç duruma düşürülen çocuk çekingen olur.
Tenkit edilen çocuk her zaman kendini kabahatli bulur ve kendine güveni olmaz.
Kendisine inanılmayan çocuk, yalancı ve dolandırıcı olur.
Kin ve nefret içinde yaşayan çocuk, düşmanca duygular geliştirmeye başlar.
Kendisine sabırla muamele yapılan çocuk, hoşgörülü olur.
Çocuk anne ve babasının ortak eseridir çocuğunuz için bu niye böyle oldu demeden önce kendinizdeki hataları eleştirin.