Öksürük yabancı maddeleri solunum yoluna kaçmasını önleyen, yapışkan sıvıyı atan bir koruyucudur.
Hastalık dışında iç ve dış havadaki kirlilik, nem, gazlar ve sigara dumanı gibi çevresel etkenler çocukların öksürmesine yol açar.
Çocuklardaki öksürük, yetişkinlerden farklı olarak ele alınmalıdır. Teşhis ve tedavide öksürük normal, beklenen ve anormal öksürük olarak değerlendiriliyor.
Normal öksürük örneğin 10 yaşında sağlıklı bir öğrencide günde 10 ila 34 kez görülürken, anormal öksürükte zamansal etkinliği, gece veya gün ya da kuru veya ıslak olup olmadığı, çocuğun yaş aralığına göre sınıflandırılmakta.
Öksürük 3 ila 12 hafta sürerse kronik olma ihtimali bulunuyor.
Çocuklarda, kronik ve balgamlı öksürük bazı farklı hastalıklardan kaynaklanabiliyor. Bunun için uzman hekim muayenesi sonrasında tanı konuluyor. Öksürüğe iyi gelen şurubu hekim belirliyor.
Önemli bir hastalığa ait özel göstergeleri olmayan, öksürük dışında sağlıklı görünen bir çocukta sadece kronik öksürüğün olması, kuru öksürük olarak adlandırılıyor ve endişe edilmemesi gerekiyor.
Öksürük şikayeti halinde her çocuğun göğüs radyografisinin çekilmesi ve 6 yaş üzerinde olanlara solunum fonksiyon testi yapılması tavsiye ediliyor.
Ilık ve naneli limonlu ballı içecekler öksürüğü azaltmaktadır.