Bulgar Tarım ve Gıdalar Bakanı ile Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri arasında yapılan görüşmeye göre Bulgaristan 3 yılda Çinlileren artan tonlarda Safran Soğanı satacak.
2019 yılında Bulgaristan’dan Çin piyasasına 40 ton safran soğanı, 2020’de 200 ton ve 2021’de 400 ton safran kökü soğanı ihraç edilmesi bekleniyor.
Safran bitkisinin ekonomik değerinin yüksek olması, üreticiler içinde büyük bir avantaj. İlaç ve kimya endüstrilerinin ham maddeleri konusunda safranın önemi büyük oranda.
Safran sulu toprak isteyen bir bitki değildir. Türkiye’de Safranbolu, Tokat, Kastamonu ve Şanlıurfa gibi coğrafyalarda sıkça yetişen bir bitkidir. Triploid bir bitki olduğundan tohum vermez, soğanları ile üretilir.
Safran; sinir sistemi uyarıcısı, iştah açıcı, adet söktürücü etkileri yanında koku ve renk verici olarak da kullanılmaktadır. Renk verici olarak bir ölçü safran 100 bin katı suyu belirgin bir şekilde sarıya boyamaktadır. Avrupa ülkelerinde pasta ve böreklerde, Türkiye’de lokumlarda kullanılmaktadır. Son zamanlarda antitümör etkisi olduğu da belirtilmektedir.