Güneş enerjisi, Güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknolojidir. Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, Güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.
Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Bazı termik santrallar elektrik üretinin yanında endüstriyel ve ısıtma amaçlı ısı üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi amaçlarla da kullanılır.
Solar termik santrallerinde Çin dünya lideri durumunda bulunan ülkedir. Ayrıca Çin yerli ürericileri sayesinde dünyadaki en verimli rüzgâr enerjisi programına sahip bu sayede ithalat yapmaya ihtiyacı olmuyor. Rüzgar enerjisini yaygınlaştırma konusunda Amerika’yı geçmiş durumda.
Çin, yüksek randımanlı fotovoltik güneş hücreleri de tasarlıyor.
Türkiye ve Güneş enerjisi
Türkiye’nin yıllık ortalama Güneş Işınımı 1303 kWh/metrekare yıl, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2623 saattir. Bu rakam günlük 3,6 kWh/m2 güce, günde yaklaşık 7,2 saat, toplamada ise 110 günlük bir güneşlenme süresine denk gelmektedir. 9,8 milyon TEP (ton eşdeğer petrol) ısıl uygulamalara olmak üzere yıllık 26,2 milyon TEP enerji potansiyeli mevcuttur. Yılın 10 ayı boyunca teknik ve ekonomik olarak ülke yüzölçümünün yüzde 63’ünde ve tüm yıl boyunca yüzde 17’sinden yararlanılabilir.
Termal Güneş enerjisi kullanım miktarı 2007 verilerine göre Türkiye’de ki kurulu güç 7.105 MWth ve 10.150.000 metrekaredir.Bu sıralama içinde Türkiye 10 milyon metrekare kurulu Güneş kollektörleri ile son derece iyi bir yerde bulunmaktadır.
Fotovoltaik Güneş enerjisi kullanım miktarı 2009 verilerine göre 4MW değerine ulaşmış bulunmaktadır.