Güneşin uyku düzenini sağlama, vücuda D vitamini sağlama, kişiyi sağlıklı kılma gibi işlevleri vardır. Fakat aşırı güneş ışığına maruz kalmak kırışıklıklara, lekelere, cilt kanserine neden olabilir.
Güneş ışığının yaşlanmada en büyük etken olduğu düşünülür. Bu etkiden korunmak için öncelikle sebze, meyve ağırlıklı bir diyet yapılmalıdır. Sebze, meyve içerisinde bulunan bazı maddeler güneşin zararlı etkilerini azaltır. Sigara içmemek alınabilecek başka bir önlemdir, sigara cilde zarar veren moleküller oluşturduğu için cilt daha dayanaksız bir hal alır.
Yapılabilecek en önemli şey cildi direkt gün ışığından korumaktır. Güneş kremi kullanmanın yanı sıra koruyucu ve gün ışığını yansıtacak kıyafetler kullanılmalıdır. Güneşlenme cildi zayıflatacağı için kırışıklıklara, lekelere hatta cilt kanserine neden olabilir.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için izlenebilecek 4 yol:
1. Riski fark edin:
Cildiniz hassas, yaşlanmaya açık bir cilt olabilir. Özellikle 40 yaşından sonra her yıl bir dermatologa görünmekte fayda vardır. Ciltteki küçük beyaz ağrısız lekeler, kırmızı ve sıkıntı veren noktalar, koyu lekeler, güneş yanıkları tehlikenin habercisi olabilir. Bu faktörler fark edildiğinde cilt kanseri riskine karşı doktora başvurulmalıdır.
2. Doğru korunma yolunu seçin:
Güneşin etkilerinden korunmak için doğru ürünü seçmek ve kullanmak çok önemlidir. Seçilen ürün gerekiyorsa her dışarı çıkıldığında uygulanmalıdır. Güneş koruma ürünlerini seçerken koruma faktörüne dikkat edin, ürünü ciltteki makyaj ile aynı zamanda uygulayın, doğru miktarda koruyucu kullanın.
3. Ekstra koruma:
Sadece güneş koruma ürünü kullanmak tek başına yeterli değildir. Ayrıca şapka, uzun kollu tişört, hafif ve ışığı yansıtan kıyafetler giyin.
4. Yıl boyunca koruma:
Yaz bitimi ile güneşten korunma bitmemelidir. Korunmayan cilt güneşlenirken risk altında olduğu kadar tehlike altındadır. Bu yüzden güneş ışıklarının dik geldiği saatlerde ışığa maruz kalınmamalı, gölge tercih edilmelidir.