Amerika’da Alüminyum’un yiyeceklerde kullanımı yasak ancak Türkiye’de başta çikolatalar olmak üzere pek çok gıdada alüminyum ambalajlar kullanılmaktadır. Alüminyum gerek dış ambalajlamada gerekse iç ambalajlamada kullanılan bir malzemedir. Yumuşak bir madde olduğu için, çok ince yaprak haline getirilebilir. Çikolata, sigara ve çabuk bozulan ürünleri ambalajlamada kullanılır.
Gıda ürünlerinin sağlık şartlarına uygun olması ve bakterilere karşı dayanıklı olması için alüminyum levhalara sarılması önerilmekte ancak uzmanlar Alüminyumun insan vücuduna başta kemik hastalıkları olmak üzere anemi, kemik erimesi, alzheimer, zeka geriliği ve kanser gibi hastalıklara neden olduğunu belirtiyor. Uzmanlar Alzheimer hastalarının beyin dokusunda görülen yüksek miktardaki alüminyum ile Alzheimer arasında bir bağlantı olabileceğini düşünüyor. Ayrıca artan alüminyum miktarı vücut için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini de azaltıyor.
Ayrıca alüminyumdan imal edilen kolay açılan kapaklar, bira ve içecek konulan kutularda kapak olarak kullanılmaktadır. Diğer yandan, hafif oluşları nedeni ile, pek çok sıvının ambalajlanmasında alüminyum fıçılar tercih edilmektedir. Günümüzde alüminyum metal kutuların kullanıldığı diğer bazı ürünler konserve et ve deniz ürünleri, konsantre edilmiş meyve suları, bazı alkollü içeceklerdir.
Sigara paketleri ve şekerleme için çoğu kez 7 mic, eritme peynirler için 9-15 mic. süt şişesi kapsülleri için 40-65 mic., dondurulmuş hazır besinlerin konulduğu otel, restoran tipi küçük marmelat kaplar için ise 80-150 mic. arasındaki kalınlıklarda Alüminyum folyo ve bantlar kullanılmakta.
Alüminyum zehirlenmesi ve etkileri: Kan ve beyin fonksiyon bozuklukları, mide ve bağırsak ülseri, gastrointestinal hastalık, parkinson hastalığı, cilt problemleri, hiperaktivite, bebeklerde zeka geriliği, çocuklarda öğrenme bozuklukları, karaciğer rahatsızlığı, mide bulantısı, kabızlık, mide ağrısı ve gaz, enerji eksikliği