Cep Telefonu Casus Dinleme Programları Kullanmak Suçtur

Cep Telefonu Casus Dinleme Programları Kullanmak Suçtur

Cep Telefonu Casus Dinleme Programları Kullanmak Suçtur

İnternette çok rahatlıkla ve çok sayıda cep telefonu dinleme yazılımları bulunmaktadır. Pek çok kişi bu yazılımları kullanarak suç işlediğini bilmemektedir.

Adli bir karar alınmadıkça ne amaçla olursa olsun bir kişinin bilgisi dışında cep telefonuna yazılım yükleyerek ya da bu yazılım yüklü telefonu vererek dinleme yapması yani ses kaydı veya izinsiz görüntü alması, özel hayatın gizliliği ihlal edildiği için suçtur. Anayasada kişilerin özel hayatının gizliliği madde 20 ile güvence altına alınmıştır.

İzinsiz görüntü veya ses kaydı alınması aynı zamanda haberleşmenin gizliliğini ihlal etmektir. Bu suçları işleyenlere en az 1 yıldan başlayan ve ihlalin durumuna göre katlanarak artan cezalar verilmektedir.

Casus telefon yazılımlarıyla korsan dinleme yapan programlar hedefteki telefondan yapılan tüm aramaların tarih ve sürelerini alabiliyor. Gönderilen ve alınan kısa mesajların içeriğini ve gönderim tarihi ile iletişim bilgilerini, e-postaların içeriği ve tarihi, Facebook, WhatsApp, Skype, Viber, iMessage vb tüm anlık mesajlaşmalar, tüm internet etkinlikleri hangi sitelerin ziyaret edildiği, telefon rehberi ve ajanda bilgileri, telefona kurulan tüm uygulamalar, telefonun tuş takımı ile ilgili her şey ve telefonun GPS konumu ele geçiriliyor.

Telekomünikasyon araçlarının yani telefonların dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirine sadece hakim karar verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir