Can Bartu Kimdir

Can Bartu, 31 Ocak 1936 yılında doğan 11 Nisan 2019 yılında 83 yaşında hayatını kaybeden Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsane ismi ve bir dönem İtalya’da forma giyen Sinyor lakablı futbolcu ve basketbolcusudur. Ayrıca spor yorumculuğu yapmıştır.

Fenerbahçe marşında Cihatlar, Lefterler, Canlar, Fikretler kısmında adı geçen kişidir.

Fenerbahçe Spor Kulübü tarihine, basketbol ve futbolla beraber yazılan Bartu, Türk milli takımı formasını hem basketbol hem de futbol branşında giyen ilk ve tek sporcudur. Bartu, aynı gün içinde, Galatasaray’a karşı basketbol maçında 28 sayı atarken, aynı gün futbol maçına çıkmış ve bir gol atmış sporcudur.

6 kez basketbol milli takımı forması giyen Bartu, Fenerbahçe basketbol takımında oynamaya devam ederken Edirnespor-Fenerbahçe maçındaki futbolcu eksikliğinden dolayı basketbol takımından alınan iki oyuncudan biri oldu.

Fenerbahçe dışında İtalya’da Fiorentina, Venezia, Lazio kulüplerinde oynamıştır. İtalyan taraftarlar tarafından, “Sinyor Bartu” şeklinde adlandırılan Bartu, Türk futbolunun unutulmazları arasındaki yerini almıştır. Can Bartu 1 Ocak 1961’de, Fiorentina – Glasgow Rangers arasında oynanan final maçında forma giyen, Avrupa Kupaları’nda final maçı oynayan, ilk Türk futbolcusudur.

Bartu, 1961’de, İtalya’nın Fiorentina takımına transfer oldu. 1962’de Venezia takımında oynayan Bartu, 1964’te de Lazio’da oynadı.

İtalya’da başarılı bir dönem geçiren Bartu, 1967’de, Türkiye’ye dönerek, eski takımı Fenerbahçe ile tekrar yollarını birleştirdi. Teknik ve zarif oyunu ile göz dolduran Bartu, Sarı-Lacivertli forma altında 326 maç oynadı, 162 gol attı.

1955 – 1961 yılları arasında Fenerbahçe’de futbol oynayan Bartu, 28 kez millî oldu. 1958’de Türkiye – Romanya maçında, kaleci Turgay Şeren’in sakatlanması üzerine, maçın son yedi dakikasında kaleye geçti ve bu maçta, Türk millî takımı oyuncusunun, kendi kalesine attığı gol sonucu, 1 gol yemiş oldu.

Çok başarılı geçen spor hayatını noktaladıktan sonra gazetecilik ve yorumculuk yapmıştır. Yaşadığı ilginç çok sayıda anısını Fenerbahçe TV’de katıldığı programlarda paylaşmıştır.

20 Mayıs 2009’da Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan UEFA Kupası Finali’nin elçisi olarak Can Bartu kuraları çekmişti.

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz Can Bartu’nun cenaze törenine katılarak FB TV’nin canlı yayınına konuşmuş ve şu açıklamaları yapmıştı: “Can Bartu Türk futbolunun sembol isimlerindendi. Can Bartu bu ismi, beyefendiliği ile fair-play ruhuyla yaptı. Saygıyla anıyorum. Bize futbolu sevdirdikleri için teşekkür ediyorum. Bizler Lefter’i, Can Bartu’yu izlerken hiçbir zaman onlara olan saygımızı yitirmedik” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir