Türkiye karasularında çok nadir görülen balon balıkları 2006 yılından önce de Akdeniz’de vardı ancak o yıllarda görülenler çok küçüktü ve göç döneminde ortaya çıkmıştı.
Balon Balığı, Akya balığının azalmasından faydalanarak, denizlerimizi Akdeniz’den başlayarak istila etmeye başladı ve denizlerimizi mesken tuttu. Bu istilanın durdurulabilmesinin tek yolu denizlerdeki büyük balık miktarının artırılmasıdır. Balon Balıkları büyük balık sürülerinden ve özellikle Akya sürülerinden korkmaktadır. Balon Balığı hem cinsini de yok ettiği için büyük balıklarla mücadeleye girmek veya yaralanmak istemez çünkü yaralanan balon balıkları yenmeye mahkumdur.
Balon balıklarını yiyen büyük balıkları fazlalaştırmanın yolu küçük balık avından vazgeçmekle mümkün. Bir merada ufak balık çoğaldıkça büyük balıklar onları yemek için daha uzun süre o merada kalacak. Bu o meranın devamlı büyük balık yapması anlamına geldiği gibi, göçle gelen ufak balığında bu meradan ayrılmasına izin vermeyeceği anlamına gelir. Ayrıca, büyük balığın merada kalma süresinin uzaması, meraya büyük balığın uğrama sıklığını ve merada devamlı balık olma olasılığını da artıracaktır. Bu durum balığın bollaşmasına yol açacaktır.
Kıyıları ufak balık kaynayan bölgelerin büyük balığı hiç bitmeyeceği gibi, göçle gelen ufak balığında bir yerlere gitme ihtimali kalmaz. Büyük balıklar, nöbetleşerek ufak balığın meradaki bekçisi olur.
Ayrıca Balon balığını temizleyebilen ehil insanlar yardımıyla, merkezlerde balık temizleme ve doğru değerlendirme eğitimleriyle bu balığın nüfusu denizlerimizde azaltılarak ekonomiye kazandırılabilir.
Balon balığı zehirli olmasına karşın Uzakdoğu’da yaygın olarak tüketiliyor.
Balon balığının yanlış tüketilmesi halinde solunum yetmezliğinden yaşam kaybı ve felç olabilmekte.
Balon balığının zehri dünyada, çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.