Burnumuzun Şeklini 4 Gen Belirliyormuş

Burnumuzun Şeklini 4 Gen Belirliyormuş

Burnumuzun Şeklini 4 Gen Belirliyormuş

Londra Üniversitesi Akademisi tarafından 6 binden fazla farklı soyları olan insan üzerinde yapılan araştırmada burun şeklinin 4 temel gen tarafından belirlendiğini tespit etti.

Araştırmacılar insanlardaki yüz özelliklerinin kalıtımsal faktörlerle biçimlendiğini ve kısmende olsa yaşanılan ortama göre evrim geçirdiği belirtiliyor. Bu nedenle soğuk ve kuru bir iklime adapte olan Avrupalı insanların görece olarak burunları daha dar.

Güney Amerika’nın; Brezilya, Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili ülkelerinde yaşayan insanlardan seçilen 5 bin 958 katılımcıya ait 14 yüz özelliği ve genomları incelendi. Araştırmaya katılan kişilerin yarısının ataları Avrupa’nın farklı ülkelerinden göç eden kişilerden oluşurken, yüzde 45’i Amerika yerlileri ve yüzde 5’i de Afrika kökenlilerden oluşuyor.

DCHS2, RUNX2, GL13 ve PAX1 adlı genler, burun sivriliği ve genişliğini belirlerken çene çıkıklığını EDAR adlı gen kontrol ediyor. GL13 geni burun deliklerinin genişliğini, DCHS2 geni burnun sivrilik derecesini, PAX1 geni de burnun genişliğiyle ilgili, RUNX2 geni ise burun kemiğinin köprü denen üst çıkıntısının genişliğini belirlediği ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir