Bursa Hüdavendigar Kent Parkında yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerjisini üreten ve atıklarını çevreye zarar vermeden geri dönüştüren çatısında organik tarım yapılan Green Park Restoran projesi tanıtıldı.
Çevreci restoran Biyogaz ve Güneş panelleriyle kendi enerjisni üretirken toplayacağı yağmur ve atık suları bahçe ve tuvaletlerde kullanılarak su tasarrufu sağlayacak ve atıklar çevreye zarar vermeden geri kazanılacak.
Türkiye’de ilk kez bu tip bir proje Bursa’da hayata geçecek.
Spor tesislerinin çatıları başta olmak üzere belirli alanlara kurulan güneş panelleri ile güneşten, ana içme suyu hattına kurulan tribün ile sudan, katı atık depolama sahasına kurulan tesis ile metan gazından elektrik üreterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, BURFAŞ ile bu alandaki çalışmalarına bir yenisini daha ekleyecek.
Vizyon proje
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili “Bu çalışmada Atık azaltma ve geri dönüşüm yöntemiyle mutfak atıkları ile yaklaşık 500 dönüm arazi üzerine kurulu Hüdavendigar park alanının yeşil atıklarından gaz ve enerji ihtiyacı karşılanacak. Çatısında organik tarım yaparak müşterilerine sağlıklı ve doğal ürünler sunacak olan restoran, ısı pompası, jeotermal enerji ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak karbon salınımını da azaltacak” diye konuştu.
Türkiye’de bir ilk
Türkiye’nin enerji fakiri bir ülke olduğunu belirten Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Mustafa Uysal, Enerji tüketimi açısından kendi kendine yeten, atıkları çevreyi kirletmeden tekrar geri kazanan bu tesis tabii ki dünyada ilk değil. İstanbul’da yeşil restoranlar birliği var. Ancak onlar olayın daha çok sosyal boyutuyla ilgileniyorlar. Ancak kapsamı ve donanımı açısından Türkiye’deki il uygulamanın Bursa’da hayata geçirildiğini söyleyebiliriz” dedi.
Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji Teknolojileri Uzmanı Doç.Dr. M. Ziya Söğüt, “Restoran 250 metrekare kapalı, 500 metrekare açık alana sahip olacak. Hüdavendigar Kent Parkı’ndaki yaklaşık 400 bin metrekare çim alandan elde edilen günlük 100 kilogram organik atıktan, yıllık 81 bin metreküp biogaz, 211 bin 500 kilovat saat elektrik ve 212 bin kilovat ısı elde edilecek, tesis enerji ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak” dedi.