Bursa Mustafakemalpaşa ilçesinde yapılacak tesiste, arıtma tesislerinden çıkan atıkların yok edilmesiyle oluşan ısıdan elektrik üretilecek. Akışkan yataklı çamur yakma tesisi tamamlanmak üzere.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan tesisle hem atık çamur ortadan kalkacak hem de yıllık 2,5 megavatlık elektrik üretimi ile 6 milyon 500 bin TL’lik enerji tasarrufu sağlanacak.
Bursa’da metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretimide sağlanıyor.
Tesisin maliyeti 68 milyon TL olacak ve 1,5 yıllık çalışmanın ardından, emisyon değerleriyle ilgili online izleme istasyonu kurulacak. 400 ton/gün kapasiteli yakma tesisinin yapımı için yurt dışından know-how yöntemiyle teknoloji transferi yapıldı.
12 aylık dönemde yapılacak deneme yakmaları, performans ve güvenilirlik testleri sonucunda tesisin uygun görülmesi halinde geçici, 12 aylık işletme döneminden sonra ise kesin kabulü yapılacak.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Atık su arıtma çamurlarının çevresel ve ekonomik etkiler dikkate alınarak en uygun şekilde bertaraf edilmesinin tüm büyükşehirlerde olduğu gibi Bursa için de önemli bir problem. Yakma teknolojisi AB ülkeleri, Japonya ve Amerika’da yaygın kullanılan, diğer yöntemlere göre daha fazla tercih edilen bir sistem. Tesisler emisyon kontrol uygulamalarını ve çevresel hassasiyetleri daha kolay karşılayabiliyor.
AB’nin atık yakma direktifiyle Türkiye’de atıkların yakılmasına ilişkin yönetmelik başta olmak üzere tüm ilgili kanunlarda belirtilen hususlar tesisimizde istisnasız olarak sağlanacaktır. Ek olarak tesis, emisyon arıtım sistemi ilgili standartların belirlediği sınırların altında değerleri sağlayacak şekilde arıtım kapasitesine sahip olacaktır. Emisyon konusunda Türkiye’de örnek teşkil edilecektir” dedi.