Bulgaristan’da Hiç Atık Üretmeyen Restoran Açıldı

Bulgaristan'da Hiç Atık Üretmeyen Restoran Açıldı

Bulgaristan’da Hiç Atık Üretmeyen Restoran Açıldı

Dünyada restoranlar gıda israfıyla ünlüdür. Restoranlar ve yemek endüstrisi, dünyada israf oranı en yüksek endüstrilerden biridir. Yıllar geçtikçe insanların midesi yerine gözü aç oluyor. Bu nedenle açık büfenin olduğu yerlerde hep israf oluyor.

Bulgaristan’ın Sofya şehrinde Blajka Dimitrova üç yıl önce mutfak olarak açtığı yeri restorana dönüştürdü ve oradaki bütün atıkları kullanmaya başladı.

Sıfır atık felsefesiyle hareket etmeye başlandığı için tedarikçilerden malzeme ile ürünler plastik paketsiz getiriliyor.

Ürünlerin tamamını kullanmaya çalışan restoran, patates ve kabağın kabuklarından cips hazırlıyor. Fazladan bir gıda kaldıysa bir sonraki gün onu farklı bir yemeğin içine katıyor. Bir günden diğer güne kalan malzemeler atılmıyor.

Restoranda çalışanlar sıfır atık felsefesinin beş ilkesine bağlı çalışıyor- gereksiz olandan kurtulmak, tüketimi azaltmak, çok defa kullanılabilecek ürünler seçmek, atıkları yeniden dönüşüme ve ayrıştırmaya yönelik çalışmayı öğrenmek gerekir.

Bu sayede yüzde 99 oranında gereksiz şeylerden kurtulmayı başarıyorlar, çok az kalan atıkları ise ayrıştırarak atıyorlar. Aynı zamanda kağıt, peçete, biyolojik atıklar, kuru dal ve çiçek ile karıştırılarak taze toprak gübresine dönüştürülen bir atık kompost cihazı kullanılıyor.

Oluşturulacak bahçe ile üretilen toprak ve gübrelerle sebzeler yetiştirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir