Bulgaristan’da Geleneksel Yoğurt Bayramı Yapılacak

Bulgaristan'da Geleneksel Yoğurt Bayramı Yapılacak
Bulgaristan’da Geleneksel Yoğurt Bayramı Yapılacak

Bulgaristan’ın Sırbistan sınırına yakın Tran kasabası ve civar köylerinde Yoğurt Bayramı düzenleniyor. Bulgar Yoğurdu Bulgaristan’ın tescilli ürünlerinden biridir. Japonya’da 1972 yılından beri Bulgar lisansıyla yoğurt üretiliyor.

Son 10 yılda dünya çapında probiyotikler arasında popülerlik kazanan Bulgar yoğurdu, antibiyotik tedavisi dahil olmak üzere birçok faydası var. Sindirim sistemi florasını düzenlediği gibi, kanser tedavilerinde faydalı, mide, karaciğer ve bağışıklık sistemine de olumlu etkisi var ama bazen, süt üreticileri geleneksel yoğurttan çok farklı ürünler sunmaktadır.

Geleneksel Bulgar yoğurdu fermantasyonunun temeli olan laktik asidi izole eden ilk kişi Dr. Stamen Grigorov, Studen İzvor köyünde doğmuştur. Bilimadamı, Bulgaristan’ın ismini yeni keşfettiği bakteriye koydu (Lactobacillus Bulgaricus).

Kurulan vakfın başkanı ve Stamen Grigorov’un akrabası Yulia Grigorova bu yılki festivalin bir öncekinden çok farklı olacağını söylüyor:
Bu sene, geleneksel ortağımız LB Bulgaricum kutlamalarına diğer süt ürünleri üreticilerini davet etmedik. Bu, yerel ve küçük ölçekli çiftçilerin ürünlerini sergilemelerini sağlayacaktır. Bölgede çok güzel meralar var ve süt çok kaliteli. Şehirlerden gelen konuklar daha fazla yerel ürünü tadabilecek. Daha sonra, Tran’da en az 2 ayda bir çiftlik pazarı kurmayı planlıyoruz. Ayrıca bölgeyi ziyaret eden turistler Erma Boğazı, Yoğurt Müzesi ve Busin Seramik Müzesi’ne de ilgi duyacaktır.

Yoğurt bayramında, inek, koyun ve keçi olmak üzere çeşitli yoğurt türleriyle birlikte, seramik, ağaç oymacılığı, ev yapımı iplikler ve trikolar gibi yerel el sanatları sunulacak. Ev yemeği ustaları için de bir yarışma olacak.

Geleneksel Bulgar yoğurdu ve Batı’daki popüler yogurt arasındaki fark temel farkı sağlık oluşturuyor. Bulgar yoğurdu, yogurt olarak bilinen, tatlandırılan ve Avrupa tadı için daha kabul edilebilir hale getirilmesi için ek katkı maddelerine sahip ürünlerden biraz farklı. Bulgarların tükettiği yoğurdun asitliği Lactobacillus Bulgaricus’un varlığından kaynaklanıyor.

Daha ekşi bir tada sahip ve yoğun değil. Yoğun sütler, satış açısından daha dayanıklı hale getiren dengeleyiciler ve diğer katkı maddelerine sahiptir. En safı ev yapımı yoğurtlardır. Birçok Bulgar firması yurt dışına da ihracat yapıyor. Kim ev yapımı taze süt satın alma şansına sahipse, tek başına en iyi şekilde yoğurt çalabilir.

Bulgar yoğurdu son zamanlarda, Avrupalılar ve Japonlar tarafından giderek daha fazla aranan hale gelmiştir.

Japonlar, Tran’daki Yoğurt Bayramına düzenli olarak katılıyor. Bu yıl, Kore’den de ilgi var ve önümüzdeki yıl, aralarında Romanya, Avusturya ve Hırvatistan’ın yer aldığı, birkaç Avrupa ülkesinden de katılım olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir