Bulgaristan Kaçak Elektrik Kullananları Engellemek İçin Kalıcı Çözümler Getiriyor

Bulgaristan Kaçak Elektrik Kullananları Engellemek İçin Kalıcı Çözümler Getiriyor

Bulgaristan Kaçak Elektrik Kullananları Engellemek İçin Kalıcı Çözümler Getiriyor

Bulgaristan’da kaçak elektrik kullanımının iş haline getirildiği şüpheleri var. Dijital sayaçlarda normal aboneler herhangi bir hile yapamaz ancak elektrik şirketlerinin eski çalışanlarının bu işlerle ilgilendiği yönünde ciddi şüpheler var.

Bulgaristan Elektrik ve Su Düzenleme Komisyonu verilerine göre, Bulgaristan’da kaçak elektrik kullananların yüzde 10’u Romanlar diğer yüzde 50’si ise şirketler, oteller, fabrikalar, restoranlar vb. iş sektörü kurumlarınca gerçekleşiyor.

Bulgaristan Enerji ve Su Düzenleme Komisyonu Başkanı İvan İvanov konuyla ilgili şunları ifade etti: Enerji ve Su Düzenleme Komisyonu’ndan elektrik hırsızlığını önlemesi bekleniyor ancak düzenleyici kurumun görevi elektrik tüketim ölçümlerinin şartlarını kullanılan, fakat sayaçlara yansıtılmayan elektrik tüketiminin hesaplanmasını yapmaktır.

En sık karşılaştığımız hırsızlık vakaları sayaçlardaki bağlantıları değiştirme ve yasadışı elektrik ağına bağlanma vakalarıdır. Her iki ihlalde tüketilmiş enerji ayrı şekilde hesaplanır. Komisyon ilk durumda elektrik fiyatının geri tarihli ödenmesi için 90 gün süre, ikinci durumda ise 180 gün süre tanıyor.

Elektrik hırsızlığının azalması için tek çare çağdaş elektrik sayaçlarının sunduğu teknolojik imkanlardan yararlanmak ve çalınmış enerjinin tespitinde ödenecek fiyatı iyi belirlemek gerekir.

Bir elektrik dağıtım şirketinin aldığı önleyici tedbirlerle, ağdan elektik hırsızlığı yüzde 30 azalmış.

Bir başka elektrik dağıtım şirketi ise, bir milyon uzaktan kumandalı elektrik sayacı taktı ve bunun sayesinde hırsızlık teşebbüsleri azaldı. Bu sayaçlara online gözetim tesis edildi ve her hırsızlık ve usulsüzlük anında tespit ediliyor. Böyle bir vaka kaydedildiğinde şirket ve polis anında devreye giriyor ve yerinde incelemeler yapıyor. Polis tutanak hazırlayıp, tüketiciler olay mahkemeye intikal etmeden yasadışı kullandıkları elektriği ödemeyi tercih ediyor. Uzun vadede elektrik hırsızlığının önüne bu tedbirle geçilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir