AB üyesi ülkeler bilerek ya da bilmeden yiyecek, içecek ve deterjan gibi ürünleri bazı ülkelere kaliteli ve ucuz, bazı ülkelere ise kalitesiz ve pahalı sattığı ortaya çıktı.
Herşeyin standardını belirleyen AB içinde yaşanan haksız dengesiz bir ekonomik sorun var. İthal edilen markaların daha düşük kaliteli ve pahalı olanları Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan ve Polonya gibi bazı ülkelere gönderildiği belirtiliyor.
Çok uluslu yabancı şirketlerin Doğu ve Batı Avrupa’daki piyasalar için gıdalarda farklı tarifler kullanıldığını kanıtlayan Slovakya’nın araştırmasından sonra Bulgaristan yaptığı araştırmada aynı sonuçlara ulaşınca konuyu AB’nin gündemine getirdi. Araştırma, Bulgaristan’daki hipermarketler ile Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya’da aynı markadan alınan 53 yiyecek ve içeceği kapsıyor.
Bulgaristan’da tüketilen gıdaların kalitesi, Avrupa pazarında mevcut olandan farklı. Kalite dışında, ürünlerin fiyatları da farklılık gösteriyor. Bulgaristan’da kontrol edilen ürünlerin yüzde 40’ından fazlası, diğer AB üyesi ülkelerdenden daha yüksek bir ücrete sahip. Deterjan ve kozmetikle ilgili farklılıklar da var. Bu sorun Doğu Avrupa çapında mevcut ve AB’nin birkaç vitesli geliştirme fikrini benimsemesi durumunda neler olacağını gösteriyor. Perakende zincirleri tarafından yönlendirilen gıda kalitesine göre insanları birinci ve ikinci sınıfa ayıran politikalar mevcut.
AB’de Çifte Gıda Standardı Sorunu masaya yatıralım başlıklı konferansa katılanlar bu konuda fikir birliğine vardı.
Büyük bir ihtimalle kendi içinde böyle çifte standart uygulama yapan AB ülkeleri, Türkiye’ye de aynısını yapıyordur henüz Türkiye’de bu konular araştırılmadığı için net bir bilgi bulunmuyor. İthalatta da AB Türkiye’nin bir numarası. Türkiye’nin AB’den ithalatının oranı yaklaşık yüzde 40 düzeyinde.