Bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü Neden Verilmedi

Bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü Neden Verilmedi
Bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü Neden Verilmedi

Dinamitçi Nobel’in Edebiyat Ödülleri sapıklık yüzünden bu yıl verilmeyecek. İsveç’te mahkeme Nobel Ödülleri’ndeki skandalın odağındaki isim olan Fransız fotoğrafçı Jean-Claude Arnault’a tecavüz suçundan 2 yıl hapis cezası verdi.

Dünyada yıllarca, insanlar tarafından çok önemsenen ve ciddiye alınan saygın zannedilen Nobel ödüllerinde yaşanan çok sayıda skandal deşifre oldu.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü her yıl veren İsveç Akademisi’nde yaşanan sızıntı ve cinsel saldırı skandalı nedeniyle çok sayıda üye istifa etti ve üyelik sistemindeki çarpıklık nedeniyle bu yıl Edebiyat ödülünün verilemeyeceği açıklandı.

Arnault skandalı, İsveç Akademisi ile birlikte Nobel Edebiyat Ödülü’nün de itibarını yerle bir etti. Akademi’deki istifalar, bu kez de yeni üye için oy verecek yeter sayısının tutturulamamasına yol açtı. Bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü verilmeyecek 2019 yılında 2018 edebiyat ödülleri birlikte verilecek.

Pek çok eleştirmen ve okuyucu Nobel kurumunu yıllardır eleştiriyordu, İsveç Akademisi’nin kararlarını ve gerekçelerini doğru bulmuyor ve kararların arkasında genellikle siyasi nedenler olduğu belirtiliyordu.

İsveç Akademisi tarafından verilen bir ödül olması nedeniyle, üyelerin siyasi görüşleri, edebiyata bakış açıları ve İsveç’in siyasi politikası, kararların verilme sürecinde etkili oluyordu. Ödülü veren kurum yapısı uluslararası bir ödülü vermek için uygun değil ve İsveç Akademisi muhafazakâr bir yapıda.

İsveç Akademisi üyelikleri ömür boyu sürmekte, üyelerin edebiyat zevkleri ve edebiyata bakış açıları yıllar içinde hiç değişmez. İsveç Akademisi üyeleri tarafından, adaylar değerlendirilirken Fransızca, Almanca, Çince gibi diller dışında çok çeşitli dillerin çalışılmadığı görülmektedir. Türkçe, Danca dili gibi dillerde yazılan eserler sağlıklı değerlendirilmez. Nobel edebiyat ödülleri gibi uluslararası bir ödülün verilmesi için İsveç Akademisi yeterli değildir.

Nobel ödülleri genellikle ülkelerine muhalif kişilere ya da böyle olduğu düşünülen kişilere verilmektedir. Ayrıca kötü insanlara iyiymiş gibi ödüller verilmektedir örneğin Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmar lideri Suu Kyi gibi.

Nobel Ödüllerinin Ne Kadar Gayri Ciddi Olduğu Skandallar Sonrası İyice Ortaya Çıktı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir