BTK tüketici şikayetimi nereye yapabilirim ?
Tüketici şikayetlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sorun çıkaran firmalara yaptırım uyguluyor. BTK, Türkiye’de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur. Türkiye’nin ilk sektörel düzenleyici kurumudur. 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında yeralan tüm konular için şikayetlerinizi BTK’ya yapabilir çözüme ulaşabilirisiniz.
Örneğin bir yayıncı kuruluşa ait televizyon kanalı aboneliğinde üyelik iptal ettirme konusunda sorun yaşayanlar BTK’ya şikayette bulunabilir ve 48 saat içinde geri dönüş alabilir.
Tüketici Şikâyeti Bildirim Sistemi ile elektronik haberleşme sektöründen hizmet alan tüketiciler tarafından yapılan şikâyetlerin ve ilgili işletmeciler tarafından verilen cevapların izlenmesi amaçlanmaktadır.
Tüketiciler tarafından iletilen şikâyetlerin analiz edilmesi suretiyle yaygın olduğu tespit edilen şikâyet konularına yönelik inceleme ve/veya denetim yapılması ve şikâyet konularının göz önünde bulundurularak Kurum tarafından yapılan ve/veya yapılacak olan düzenlemelere yansıtılması suretiyle sorunun giderilmesi/çözüme kavuşturulması hedeflenmektedir.
Bu kapsamda; ilgili işletmecinin tüketici şikâyetine elektronik ortamda geri dönüş yapılması sağlanmakta olup; şikâyet konusuna ilişkin olarak Kurum tarafından tüketiciye herhangi bir geri dönüş yapılmamaktadır.
Kurum görevlerini yerine getirirken bağımsızdır. Kurumun ilişkili olduğu bakanlık Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’dır. Elektronik Haberleşme Kanunu ile sektörde denetleme, düzenleme, uzlaştırma ve yetkilendirme yapmaktadır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, bu kurum başkanlığına bağlı olarak faaliyet göstermektedir.
Tüketici Şikâyeti Bildirim Sistemi nedir?
Tüketici şikâyet başvurularının elektronik ortamda ilgili işletmeciye iletilmesini ve kayıt altına alınmasını, tüketicilerin başvurularına ilişkin aşamaları takip edebilmelerini ve tüketicilere elektronik ortamda dönüş yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Şikâyet başvurularının ilgili işletmeciye bildirilebilmesi için üyelik gerekmektedir.
Şikâyet bildirimi için herhangi bir karakter sınırlaması var mı?
Şikâyetinizin okunabilirliğini kolaylaştırmak ve başvurunuzun hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlamak için şikâyetlerinizde 1.500 karakter sınırını geçmemeniz gerekmektedir.
Kaç tane şikâyet gönderme hakkım var?
Şikâyet bildirim adedine ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır.
Şikâyetimi yazarken nelere dikkat etmeliyim?
Herhangi bir ürün veya hizmet hakkında şikâyet yazarken;
Şikâyetler kısa ve öz olarak anlatılarak, yapıcı ve objektif bir dille ifade edilir. Hakaret içeren ve hoş olmayan kelimeler kullanılamaz. Şikâyet sadece tek ilgili işletmeciye yönlendirilebilir. Şikâyetlerin içinde reklam linkleri olmamalıdır. Yazılan şikâyetlerin sadece işletmecilerden alınan hizmetler hakkında olmasına dikkat edilmelidir.
Tüketici Şikâyeti nasıl bildirilir?
Şikâyeti bildirmek için BTK sitesine ücretsiz üye olmak gerekir. Üye girişi yapıldıktan sonra Şikâyet Yaz sekmesine tıklayarak, açılan sayfada, işletmeci, kategori ve konu seçimi, şikâyete konu telefon / abone / hizmet numarası ve şikâyet başlığı karakter sayısını göz önünde bulundurarak şikâyet içeriği yazılır.
İçeriği anlaşılmayan şikâyetlerde anlam bozukluğu varsa ve maksadı anlaşıldığında, şikayet konusu belirlenmiş konular kapsamında olmadığında, siyasi veya dini ifadeler içerdiğinde, aynı şikâyet daha önce de yapıldığında, doğrudan ya da dolaylı olarak kişi, kurum ya da grupları hedef aldığında veya hakaret içerdiğinde, şikâyette kullanılan sözcüklerin ahlaki açıdan uygunsuzluğu söz konusu olduğunda, ve üye olurken yazılan bilgilerle uyumlu olmayan başkalarının adına yapılan şikâyet bildirimlerinde, şikâyetler reddedilmektedir.
BTK Şikayet sayfası adresi : https://sikayet.btk.gov.tr/giris/